Curs. Ocells marins hivernants. Delta de l’Ebre. 19-20 febrer 2022

Published by Pelagicus on

Curs. Ocells marins hivernants. Delta de l’Ebre. 19-20 Febrer 2022

Una nova oportunitat per aprendre a identificar amb precisió els ocells marins, conèixer les famílies i espècies marines amenaçades d'extinció a Catalunya. Tot això en el marc incomparable del Delta de l'Ebre i en col·laboració amb la Fundació Plegadis. Amb la participació de Fundació Balearia, Ornis, Esteller/Swarovski Optik i l'Ajuntament de l'Ampolla

Descripció

Aquesta és la segona edició del Curs d’ocells marins hivernants de Pelagicus, l’anterior efectuada el 2019. El curs es centra en la identificació dels ocells marins que hivernen a Catalunya i el litoral mediterrani ibèric. El delta de l’Ebre és un indret òptim per a la cerca de les diferents espècies de gavines i xatracs amb els seus plomatges hivernals, algunes ja mudant al d’estiu i diferenciar-ne espècies i edats. A més, aprendrem a diferenciar les diferents famílies d’ocells marins i les cercarem pel delta. Veurem quines d’aquestes espècies estan en perill d’extinció i quines altres espècies marines vertebrades de Catatalunya també ho estan. Hi haurà sessions pràctiques al camp per al reconeixement d’espècies.

Hores lectives

Horas lectives: 8

Programa del Curs

Dissabte, 19 de febrer de 2022

Programa provisional previst
 • 8:30 – 9:00h                      Recepció            
 • 9:00 – 10:00h                    Com identificar els ocells
 • 10:00 – 11:00h                  Famílies d’ocells marins a la llista catalana d’ocells I
 • 11:00 – 11:30h                  Pausa – cafè
 • 11:30 – 14:00h                  Reconeixement d’espècies a la badia dels Alfacs
 • 14:00 – 15:30h                  Dinar a Fundació Plegadis (inclòs al preu)
 • 15:30 – 17:00h                  Famílies d’ocells marins a la llista catalana d’ocells II
 • 17:00 – 19:00h                  Observació d’ocells marins al camp. Dormidor de gavines.

Inscripció

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

Ponents

Emma Guinart
Ambientòloga, especialista en fauna litoral i marina
Ricard Gutiérrez
Biòleg, ornitòleg especialista en fauna litoral i marina
Sergi Sales
Enginyer, anellador expert i coordinador de Fundació
Plegadis

Dirigit a

Estudiants de Biologia i Ciències Ambientals, interessats en la natura i el coneixement de la fauna, professionals del sector ambiental i turístic (hotels, guies, monitors ambientals…) i públic en general amb ganes de conèixer la fauna marina.

Caldrà, si és el cas, acreditar la condició d’estudiant. Pelagicus es reserva el dret d’admissió.

Requisits

Adreçat al públic adult interessat en el tema, sense necessitat de tenir cap formació especial. És recomanable dur prismàtics i càmera fotogràfica, reflex o compacta.

Objectius

 • Aprendre nocions sobre com identificar ocells al camp de forma precisa
 • Reconeixement de les famílies d’ocells marins de Catalunya
 • Identificació i datació de les espècies d’ocells marins hivernants a Catalunya, amb apunts relatius a la seva fenologia i estat de conservació
 • Tècniques de presa de notes i fotografies per a la identificació

Metodologia

Tres sessions teòriques amb projecció de presentacions i exercicis pràctics i dues de camp amb observació amb l’ajuda de telescopis i binocles d’alta gama.

Sistema d’avaluació

Registre d’assistència. S’emetrà un certificat per la realització del curs.

Col·laboradors

Més informació

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

Observacions

Cal dur roba adequada a la climatologia que es prevegi. S’avisarà als participants de la previsió durant la setmana del curs. Es recomana calçat de trekking o esportiu, no calen botes d’aigua. Es recomana dur binocles. El preu del curs inclou el dinar de dissabte, beguda inclosa, a Fundació Plegadis. Els desplaçaments pel delta es faran amb vehicles propis. Consultar en el cas de no disposar de vehicle propi. Els menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult. L’organització seguirà escrupolosament la normativa que hi hagi vigent en el moment de la realització del curs quant al COVID19. Caldrà dur mascareta a l’interior de l’aula Plegadis i s’informarà a l’alumnat de qualsevol incidència al respecte.

Lloc

Aula Fundació Plegadis, Sant Carles de la Ràpita

Partida Casablanca, Polígon 11, Parcela 31, 43540 Sant Carles de la Ràpita, Tarragona

http://www.fundacioplegadis.org

40.626118, 0.613896

https://www.google.com/maps/place/Fundació+Plegadis

Nombre de participants

30 persones màxim. Mínim 10 persones inscrites per a la realització del curs.

L'aula Plegadis durant el curs de marines de Pelagicus el febrer de 2019

Preus

 • Estudiants i voluntaris de Fundació Plegadis:                 65 €
 • Públic en general:    75€
Inclou material i dinar. Mètode de pagament: PayPal  (botó a sota, s’obre en una altra plana del navegador).  La reserva no serà en ferm fins que estigui fet el pagament i hagi estat confirmada. En el cas de més sol·licituds que capacitat d’acollida s’establirà un llistat d’espera.
Vegeu la política de Cancel·lació de les activitats de Pelagicus
INSCRIPCIÓ OBERTA JA. PLACES LIMITADES

BEQUES PER A RESIDENTS A BALEARS

Fundació Baleària col·labora amb Pelagicus i el curs i ofereix 10 beques de desplaçament gratuït entre Balears (totes les illes) i Catalunya amb els seus veixells per tal que persones interessades que visquin a les Illes Balears puguin desplaçar-se gratuïtament a Catalunya i puguin assistir al curs. Així mateix, ofereix una bonificació del 70% del preu de la matrícula d'inscripció del curs de dissabte. A banda de les 10 persones es podrà embarcar un màxim de dos vehicles també per facilitar el desplaçament al delta de l'Ebre.

Aquelles persones que hi estigueu interessades, envieu-nos un correu electrònic a info @ pelagicus.cat i ens posarem en contacte amb vosaltres tan aviat com puguem. Pelagicus i Fundació Plegadis han arribat també a un acord per a facilitar allotjament a baix preu a les persones que ho desitgin i es vulguin desplaçar al curs. Una oportunitat única per a gaudir de l'avifauna hivernal del Delta de l'Ebre! Places limitades! Places exhaurint-se! no espereu a l'últim moment!

Extensió i sortida en barca el diumenge 20.2.2022

 • Allotjament la nit de dissabte a diumenge a Apartaments Ornis (règim SA en base a apartaments compartits). Places limitades. Preu econòmic, disponible properament.
 • 4 hores d’observació d’ocells aquàtics i marins incloent-hi sortida en barca de tres hores pel litoral de l’Ampolla, Badia del Fangar i mar del delta de l’Ebre (09:00-13:00)
  • 30€ públic en general
  • 25€ estudiants

SORTIDA EN BARCA DIUMENGE 20.2.2022

El diumenge 20.2.2022 en el marc del curs i amb prioritat pels alumnes inscrits, efectuarem una sortida en barca per l'hemidelta nord visitant el litoral rocós de l'Ampolla, la seva badia i la punta del Fangar i la costa del Delta de l'Ebre a l'hemidelta nord a la cerca d'ocells marins hivernants.
En col·laboració amb l''Ajuntament de l'Ampolla i Esteller/Swarovski Optik

En el cas que hi hagi places lliures per alumnes no inscrits al curset ho anunciarem oportunament

Preu especial alumnes de Pelagicus

Heu vingut a alguna de les nostres activitats anteriors? Jornades pelàgiques o cursos? Podeu demanar el preu especial de fidelització a la jornada de diumenge: - 20€ adults - 15€ estudiants

Si penses que no saps o t'agradaria saber-ne més sobre ocells i fauna marina, aquest és el teu curs

Crònica del curs d'ocells marins 2019

A la web teniu la crònica, amb fotos, de la primera edició del curs efectuada el 2019, sobre ocells marins i altres jornades pelàgiques celebrades per Pelagicus Amb opinions del personal participant!

Event a Facebook

Seguiu-nos i interactueu amb nosaltres a l'event del curs a facebook!
DISPONIBLE PROPERAMENT

Política de reserva i cancel•lació

1. S’entendrà que les activitats queden contractades en el moment del pagament de l’import de l’activitat. 2. Es retornarà la totalitat dels diners pagats pel servei contractat en el cas de cancel•lació de l’activitat per part de Pelagicus, ja sigui per causes relacionades amb la meteorologia, causa major sanitària o per impossibilitat manifesta dels organitzadors/res de poder realitzar l’activitat. 3. Si l’alumne inicia l’activitat però no l’acaba per motius aliens a l’organització no hi haurà reemborsament de l’import de la matrícula. 4. En el cas d’haver-se inscrit i s’hagi realitzat el pagament, quan no es pugui realitzar l’activitat pagada per motius aliens a l’organització i vingui per part del client , s’aplicarà la següent política de devolució de diners: a) Quan la cancel•lació tingui lloc amb més de 15 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 100%. b) Quan la cancel•lació es produeixi amb menys de 10 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 50%. Tanmateix, si l’activitat implica la contractació de serveis amb tercers no hi haurà dret d’indemnització d’aquesta part de la matrícula. c) Quan la cancel•lació es produeixi a menys de 24 hores l’import no es retornarà. Totes les devolucions de diners es faran via transferència bancària, al mateix compte que s’ha utilitzat per fer els pagaments. En cap cas es retornarà diners en metàl•lic. Si hagués comissions bancàries en aquestes devolucions, aniran a compte del client. La realització del pagament implica l’acceptació de les condicions anteriorment establertes.