Global Big Day Seawatch a L’Ampolla, 11 maig 2024. La crònica

Published by Pelagicus on

Global Big Day seawatch a L'Ampolla, 11 maig 2024. La crònica

Gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de l’Ampolla, Fundació Baleària i Swarovski Optik, un any més sortim a la mar des de l’Ampolla per observar ocells litorals i marins, jornada emmarcada en el dia mundial dels ocells migratoris 2024 i donant continuïtat a les sortides realitzades els anys 2022 i 2023.

Crònica i fotos per Emma Guinart

Descripció

Aquest 2024 repetim l’experiència dels dos anys anteriors de fer un seawatching en un lloc immillorable, com son les aigües del municipi de l’Ampolla, indret que recull l’avifauna del golf de Sant Jordi i el Delta de l’Ebre. Aquesta sortida marina s’emmarca en el #GlobalBigDay, una celebració a nivell mundial que busca incrementar la difusió de l’ornitologia i la conservació de l’avifauna. L’any 2023, l’aplicació informàtica eBird va registrar 7.636 espècies a nivell mundial. Es tracta d’una jornada ornitològica que, gràcies a la participació d’equips locals s’incrementa la prospecció simultània arreu del planeta. Així, l’11 de maig és un molt bon dia per sortir a observar espècies marines escasses o amenaçades com l’ocell de tempesta mediterrani, però també per explorar possibilitats d’observar altres espècies interessants i registrar-les com a report a la plataforma eBird. De la mateixa forma que vam fer el 14 de maig del 2022 i el 13 de maig del 2023, vam sortir des de l’Ampolla a la cerca d’espècies litorals i marines amb l’objectiu clar de l’ocell de tempesta, però mirant d’anotar el màxim nombre d’espècies per al Global Big Day i atraient ocells a la barca per a fer fotografies i bones observacions. Un cop acabada la sortida, organitzem un dinar a a l’Ampolla i havent dinat continuem observant ocells a l’entorn del Goleró.

L’11.5.2024 és el #GlobalBigDay, una jornada ornitològica que es celebra a nivell mundial i organitzada per @eBird, amb la col·laboració de @globalbirding. L’equip de Pelagicus ha organitzat una sortida pelàgica per l’Ampolla, la nova mecca del seawatching català..
Emma Guinart
Pelagicus

Organització

L’organització d’aquesta activitat ha estat possible gràcies a la participació i col·laboració de diverses entitats, empreses i persones, actors tots ells que han treballat intensament dins els seus àmbits, confiant en Pelagicus per tal que fos un èxit i que els participants tinguessin una experiència educativa i de descoberta del medi el màxim de gratificant possible. Moltes gràcies a totes elles.

El port, litoral de l'Ampolla i Golf de Sant Jordi

Amb una embarcació ràpida amb capacitat per a 32 persones, vàrem recórrer tant les immediacions del port, que atrau ocells marins, com el litoral rocós de l'Ampolla, per endinsar-nos al golf de Sant Jordi a la cerca d'ocells més pelàgics. La mar plana va facilitar-nos molt les observacions

L'Ampolla. Explicació prèvia abans d’embarcar-nos.

En el tram pelàgic del Golf de Sant Jordi, el nombre d’espècies observades va ser de 16, amb una concentració important d’espècies marines amenaçades d’extinció en aquest tram del litoral català.

De l’espècie catalogada a nivell estatal i català com a en perill d’Extinció, la baldriga balear, se’n van observar 120 exemplars aturats formant un grup mixt amb la baldriga mediterrània, amb uns 100 exemplars. Es van deixar apropar bastant i vam poder fer fotografies. .

A banda de les baldrigues balears es van citar set espècies més declarades vulnerables a l’extinció pel catàleg estatal d’espècies amenaçades: el centenar de baldrigues mediterrànies, diverses gavines corses, xatracs comuns, menuts i becllargs, 3 baldrigues cendroses mediterrànies i un corb marí emplomallat. 

La presència de totes aquestes espècies mostra la riquesa del fons marí de la zona i de la rellevància tant en aquesta època de cria com per a la hivernada de baldrigues balears i corbmarins emplomallats a la zona.

Gavina corsa (Ichthyaetus audouinii)
Baldriga balear (Puffinus mauretanicus)

Hi va haver més espècies considerades amenaçades i incloses al catàleg de la fauna amenaçada de Catalunya al llarg de la sortida pelàgica. L’estrella principal i objectiu de la sortida fou l’ocell de tempesta, també en perill d’extinció, del que en vam poder veure i comptar més de 75 exemplars. Tanmateix, tot i que duíem oli de sardina per atreure’ls a prop nostre i poder-los fotografiar, les condicions de calma i poc vent no van ser-nos favorables i els vam veure a una mitja distància de l’embarcació, sense que cap exemplar s’apropés i ens permetés gaudir d’una observació molt propera. També, en mig dels abundants gavians argentats, es van observar alguns xatracs comuns, que nidifiquen al Fangar, xatracs menutsxatrac becllarg.

Cal destacar l’observació a l’extrem del Fangar de l’únic exemplar d’éider Somateria mollissima present a la Mediterrània ibèrica, un adult d’aquest ànec marí resident al delta de l’Ebre, que va interessar molt al personal present i que va esdevenir una de les úniques dues observacions de l’espècie durant el #GlobalBigDay a l’estat.

Ocell de tempesta mediterrani (Hydrobates pelagicus melitensis)
Ocell de tempesta mediterrani (Hydrobates pelagicus melitensis)
Gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis)
Èider (Somateria mollissima), adult, amb xatracs a la vora

Les 16 espècies següents van ser observades durant la sortida del Golf de Sant Jordi (xifres mínimes observades) i introduïdes a la plataforma eBird conjuntament amb la resta de llistats del dia a la zona.

El llistat del tram pelàgic inclou tres espècies en perill d’extinció (EN) i set vulnerables a l’extinció (VU)

  1. Èider comú Somateria mollissima 1
  2. Garsa de mar Haematopus ostralegus  1
  3. Gavina capblancaChroicocephalus genei 2 VU
  4. Gavina corsa Ichtyaethus audouinii   Diversos exemplars EN
  5. Gavina capnegra Ichtyaethus melanocephalus  1
  6. Gavià de potes grogues Larus michahellis Diversos exemplars
  7. Gavià fosc Larus fuscus 1
  8. Xatrac menut Sternula albifrons 2 VU
  9. Xatrac comú Sterna hirundo Diversos exemplars VU
  10. Xatrac becllarg Thalasseus sandvicensis Diversos exemplars VU
  11. Ocell de tempesta Hydrobates pelagicus melitensis Mínim 75 EN
  12. Baldriga cendrosa Calonectris diomedea 3 VU
  13. Baldriga mediterrània Puffinus yelkouan 100 VU
  14. Baldriga balear Puffinus mauretanicus 120 EN
  15. Corb marí emplomallat Gulosus aristotelis 1 VU
  16. Àguila pescadora Pandion haliaetus 1

EBird. Delta de l'Ebre--Pelàgica Golf de St. Jordi

Llistat cooperatiu a eBird del tram pelàgic pel Golf de Sant Jordi

Va haver temps d’observar també 19 espècies d’ocells a la badia del Fangar, de les que vàrem fer un llistat cooperatiu. Entre les espècies detectades, limícoles, xatracs grossos, cabussons emplomallats, currocs (vulnerable a l’extinció) o més corbmarins emplomallats i grossos.

EBird. Delta de l'Ebre PNat--Badia del Fangar area general

Llistat cooperatiu a eBird del tram de la badia del Fangar

La sortida va permetre estudiar bé els plomatges del gavià argentat

En arribar a port i després d’un dinar social voluntari per a 15 persones a un restaurant de l’Ampolla,  a la tarda vàrem continuar sumant espècies pel #GlobalBigDay fins aconseguir veure 113 espècies al delta de l’Ebre. Bon epíleg per a un dia simplement espectacular.

EBird.Trip Report. Global Big Day L'Ampolla Seawatch 2024 + Delta de l'Ebre

Crònica de viatge cooperativa de tots els ocells vistos al delta de l'Ebre el dia 11.5.204

Com a novetat del 2024 vàrem organitzar un 'trip report' cooperatiu a la plataforma eBird de ciència ciutadana, els resultats del qual els teniu en l'enllaç de dalt, amb tots els llistats, persones col·laboradores i fotos. Gràcies a tothom per fer possible aquesta jornada marina i litoral divulgativa. És un goig trobar-se amb amistats, vells coneguts o noves coneixences que gaudeixen, com nosaltres, del ric patrimoni natural d'aquestes terres, costes i mar.
Ricard Gutiérrez
Pelagicus
L'equip de Pelagicus

Fins la propera!

Seguiu-nos a instagram a @pelagicusorg i twitter a @pelagicuscat

PROPERA ACTIVITAT

Jornades Fauna marina vertebrada pelàgica 7-8.6.2024

Al llarg de la jornada pelàgica del juny esperem veure cetacis, ocells marins i fauna pròpia de les Balears