Crònica del I Curs d’ocells marins hivernants 2019

Published by Pelagicus on

Crònica del I Curs d'ocells marins hivernants. Delta de l'Ebre, febrer 2019

Els dies 16 i 17 de febrer  de 2019 ha tingut  lloc a la seu de la Fundació Plegadis a Sant Carles de la Ràpita el I Curs d’ocells marins hivernants  en què hi han participat 16 persones provinents de tot l’àmbit d’actuació de la nostra associació: Illes Balears, País Valencià i Catalunya.

Organització

L’organització d’aquest curs ha estat possible gràcies a tres actors que han treballat intensament per tal que fos un èxit i que els participants tinguessin una experiència educativa i el màxim de gratificant possible.

Per què aquest curs?

Aquest curs s’emmarca en les activitats que desenvolupa l’Associació Pelagicus, les quals tenen per objectiu incrementar el coneixement de les espècies d’ocells marins que hi ha a la Mediterrània.

Es tracta d’un curs novedós que ha volgut aprofundir en aquells aspectes més complicats de la identificació de famílies d’ocells com els làrids (gavines i xatracs), on hi ha molta variabilitat de plomatges en les diferents edats i espècies  semblants, fet que provoca confusió i desànim en moltíssims aficionats a la natura.

Les gavines, principalment, són considerades un dels grups més complicats i fins i tot per a persones expertes en ornitologia suposa un repte important. Partint d’anys d’experiència treballant amb aquestes espècies, de la recopilació dels darrers i més avançats criteris d’identificació i datació i dels darrers coneixements sobre l’estatus de les espècies, s’ha procurat sintetitzar de forma clara i amena tota aquesta informació en un llenguatge entenedor, objectivat a eliminar la por de veure aquests animals,mitjançant regles mentals i una aproximació novedosa per a facilitar-ne la seva identificació.

Així, s’ha pretès apropar als participants en aquest curs a millorar en la identificació de les aus marines, a conèixer-les més i millor. A  banda de les diferents espècies de gavines, també s’ha incidit en la identificació i datació de les calàbries, els diferents corbmarins, els paràsits, els mascarells, les baldrigues, els ocells de tempesta i fins i tot els pelicans.

Desenvolupament

Després de la benvinguda per part del President de la Fundació Plegadis, Joan Antó, i el seu coordinador, Sergi Sales, el curs ha consistit en tres classes teòriques i dues de pràctiques per l’entorn del delta de l’Ebre, un lloc immillorable i únic on s’hi ha pogut observar el màxim nombre d’espècies que s’han tractat al curs. La bonança climatològica hi ha ajudat i així, de les nou famílies d’ocells marins, se n’han observat cinc i en particular s’ha detectat i identificat les espècies següents: xatrac gros, xatrac becllarg, gavina corsa, gavina capblanca, gavina capnegra, gavina riallera, gavià argentat de potes grogues, gavià fosc, baldriga balear, mascarell, corbmarí gros i paràsit gros, tot això acompanyat de l’abundant avifauna deltaica hivernal rica en cabussons, ànecs, limícoles, rapinyaires o fins i tot alguna raresa ornitològica com l’èider, ànec marí escàs a la Mediterrània o el botxí d’estepa, un ocell que només s’ha vist dos cops a Catalunya i que va plantar-se a poca distància dels alumnes del curs el diumenge.

"Es va procurar que les classes fossin el màxim de didàctiques possible. Es va incidir en aspectes com la mida, la silueta, el cant i el comportament com a aspectes complementaris al plomatge, tots ells rellevants en la categorització dels ocells marins per família, gènere i espècie. La gent responia adequadament a les preguntes i conceptes com la muda o la veu dels ocells eren ràpidament captats pels assistents"
Emma Guinart
Pelagicus
"La interacció amb el personal assistent al curs va ser magnífica i es va aconseguir l’objectiu de treure la por a observar ocells marins. Ara ja disposen de les pautes per entendre la variabilitat i els caràcters diagnòstics d’aquestes espècies que ens permetran identificar-les i datar-les correctament"
Ricard Gutiérrez
Pelagicus
"Per nosaltres, treballar amb entitats com Pelagicus i poder acollir cursos com el d’aquest cap de setmana és motiu d’orgull"
Sergi Sales
Fundació Plegadis

Properes activitats

Pelagicus continuarà les seves activitats amb jornades combinant més educació i investigació sobre fauna marina pelàgica, ja disponibles, així com sobre activitats de conservació de la baldriga balear a Sa Dragonera, en les que estem treballant actualment.