Jornades Fauna marina vertebrada pelàgica primavera 2024

Published by Pelagicus on

Baldriga cendrosa (Calonectris diomedea)

Jornades Fauna marina vertebrada pelàgica primavera 2024

Gràcies a la col·laboració amb Fundació Baleària tornem a plantejar unes jornades pelàgiques per a la primavera de 2024.

Les Jornades de Fauna Marina Pelàgica són oportunitats per a observar la fauna marina vertebrada del 'Mare Nostrum' des d’un ferry de Baleària i aprendre tant a identificar-la com la metodologia per a censar-la i cartografiar-la de la mà dels experts de Pelagicus, amb anys d’experiència en aquestes tasques.

Són previstes una jornada l'abril i una altra el juny de 2024

Descripció

Les jornades, independents entre sí, es centren en la identificació dels vertebrats marins que poblen el Mare Nostrum entre Balears i Catalunya, vistos des d’un vaixell de línia comercial (ferry) i al llarg de 80-100 milles nàutiques de navegació. S’aprendran i empraran les tècniques de cens dels vertebrats (anotació de waypoints, cens amb bandes amb determinació de densitats lineals i taxes d’encontre i fonaments del mètode Distance) i s’observaran espècies pelàgiques que poden incloure cetacis (de dofins a balenes), ocells marins i altres.

Dates previstes

En principi les jornades seran a Eivissa però dependrà de les condicions marítimes i de navegació. Es confirmarà la setmana abans. Es surt un divendres vespre i es torna dissabte.

 • JORNADA 1     26-27.4.2024
 • JORNADA 2     7-8.6.2024

Hores lectives

Horas lectives: 10 per jornada

Dofí ratllat (Stenella coeruleoalba)

Programa de les Jornades

Edició   Barcelona – Eivissa – Barcelona (horaris aproximats)

 • 20:00 Trobada a l’antiga terminal de Baleària de Barcelona per a embarcar-se direcció Eivissa a bord del ferry de Baleària8. Pujada a bord, acomodació i sopar a bord (inclòs) 1,2. Briefing i visita a les cobertes exteriors del vaixell.
 • 22:00 Sortida del ferry de Baleària direcció a Eivissa3,4
 • 06:00 Arribada del ferry al port d’Eivissa. Desembarcament. Temps lliure a Eivissa fins les 9:15
 • 09:15 Procediment d’embarcament al ferry direcció Barcelona1
 • 10:01 Sortida del ferry direcció Barcelona. Observació d’ocells al port des de la coberta exterior del vaixell6
 • 10:30 – 12:00 Sessió teòrica. Fauna marina vertebrada del Mare Nostrum. Espècies de tortugues, taurons, cetacis i ocells marins que es poden veure durant el trajecte (aquesta sessió es pot efectuar divendres nit segons preferències de l’alumnat).
 • 12:30 – 13:30 Dinar a bord2
 • 14:00 – 18:30 Cens de vertebrats marins des de la proa del vaixell7
 • 19:00 Arribada prevista a Barcelona
 • 19:00 – 19:30h Procediment de desembarcament i trasllat a la terminal
Les condicions marítimes solen ser bones com per dur telescopi i observar amb tranquil·litat
Observant des del pont
Baldrigues balears (Puffinus mauretanicus)
El port d'Eivissa

Notes aplicables a totes les jornades

 1. Cal acreditar la identitat del viatger (DNI o passaport), donar el nº del DNI i data de naixement (per obtenir el bitllet). Vegeu: https://www.balearia.com/ca/identificacio
 2. El sopar i dinar inclou primer plat, segon, postre a triar dins el self-service del vaixell i segons el menú del dia. Habitualment inclou una beguda no alcohòlica.
 3. Reviseu els consells de seguretat del ferry https://www.balearia.com/ca/seguretat
 4. L’equipatge que no vulguis dur al camarot anirà dins un vehicle que durem. Es prega racionalitzar el que dugueu i acomodar-lo a un equipatge de mà més òptica.
 5. El desembarcament és aproximadament a les 6:00 per a Eivissa, sempre subjecte a condicions de navegació.
 6. Al port d’Eivissa hi poden haver gavians argentats i gavines corses, gavines vulgars, xatracs becllargs, corbmarí emplomallat i en alguna ocasió hem vist dofins mulars. Al port de Palma corbmarí emplomallat, gavians argentats, algun xatrac becllarg i gavina corsa i en alguna ocasió depenent de l’estat de la mar s’ha observat dofí mular.
 7. A criteri del capità es podrà accedir a zones restringides del vaixell. Ens haurem de retirar obligatòriament quan els oficials ho determinin o per causa major. Horaris aproximats.
 8. La companyia pot canviar el vaixell que operi la ruta i es poden patir modificacions d’horari per causa major o retards a l’entrada del port de Barcelona per trànsit de vaixells.
 9. Horaris del curs susceptibles a modificacions per qüestions tècniques.
 10. Acceptació al curs supeditada a l’acceptació de les condicions d’embarcament i participació en la prospecció així com a la política de cancel·lació.
Rorqual comú (Balaenoptera physalus)
Tallareta balear (Curruca balearica)
El Bahama Mama de Balearia, un dels vaixells que fan la ruta d'Eivissa
Peix lluna (Mola mola)

No surto de Barcelona, puc venir a les jornades?

 1. La jornada formativa és concentrada al viatge Eivissa-Barcelona.
 2. Si voleu sortir d’Eivissa, penseu que la naviliera no opera viatges de tornada Barcelona-Eivissa els dissabtes al vespre.
 3. Si sou un grup de Mallorca o Menorca, envieu-nos un mail.
 4. Contacteu-nos per a qualsevol dubte al respecte i mirarem si hi ha opcions i quines són.
Balena amb bec de Cuvier (Ziphius cavirostris), una de les rares espècies de cetacis que poden sortir

Inscripció

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

Ponents

Ricard Gutiérrez
Biòleg, ornitòleg especialista en fauna litoral i marina

Dirigit a

Estudiants de Biologia i Ciències Ambientals, interessats en la natura i el coneixement de la fauna, professionals del sector ambiental i públic en general amb ganes de conèixer la fauna marina.

Caldrà, si és el cas, acreditar la condició d’estudiant. Pelagicus es reserva el dret d’admissió.

Cens des del pont del vaixell
Oferim de forma voluntària acompanyar-nos a visitar les Salines d'Eivissa a la cerca d'espècies endèmiques i aquàtiques

Requisits

Adreçat al públic adult interessat en el tema, sense necessitat de tenir cap formació especial. És recomanable dur prismàtics i càmera fotogràfica, reflex o compacta.

En el cas de ser susceptible al mareig, i malgrat els trajectes es faran en mars pel general tranquils, es recomana dur medicaments adequats per a evitar-los.

Papamosques gris balear (Muscicapa tyrrhenica balearica)

Objectius

 • Reconeixement bàsic de l’estructura, mecanisme de funcionament i dinàmica a bord  d’una embarcació tipus ferry i la seva utilitat per al cens de vertebrats marins.
 • Aprendre nocions sobre com identificar vertebrats a mar de forma precisa: tortugues marines, taurons (grups principals), ocells marins i cetacis (rorqual comú, catxalot, cap d’olla gris i  negre, balena amb bec de Cuvier, dofí mular, comú i ratllat).
 • Observació i identificació d’espècies vertebrades a alta mar.
 • Tècniques de cens de vertebrats a mar:  material i mètodes (waypoints, transecte amb banda i mètode Distance). Presa de notes i fotografies per a la identificació.

Metodologia

En cadascuna de les jornades, una sessió teòrica amb projecció de continguts sobre fauna marina vertebrada del Mare Nostrum i identificació de les espècies més importants i un mínim de quatre hores de cens de vertebrats, amb l’ús de GPS, òptica, i altres elements de recollida de dates.

Sistema d’avaluació

Registre d’assistència. S’emetrà un certificat per la realització del curs.

Durant la primavera i estiu es solen veure peixos voladors des del vaixell

Col·laboradors

Més informació

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

INSCRIPCIONS OBERTES

Observacions

Cal dur roba adequada a la climatologia que es prevegi. Un paravent, ulleres de sol i protecció solar són recomanables. S’avisarà als participants de la previsió durant la setmana del curs. Es recomana calçat de trekking o esportiu. Es recomana dur binocles. Els menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult. La no observació d’una conducta respectuosa i adequada al vaixell serà objecte d’expulsió de les àrees de cens i finalització del curs sense opció a reemborsament. Els trajectes de la terminal a les ciutats són per compta del participant. Hi ha transport públic. El vaixell marxarà a l’hora prevista sense esperar a possibles persones que es retardin.

Les dates i ruta previstes són susceptibles de canvi per motius meteorològics. Per a la realització del cens calen condicions marítimes adequades amb onades inferiors a 1 metre i vents inferiors a força 4 de forma òptima. En el supòsit de previsió adversa es contactarà els alumnes per a cercar dates o rutes alternatives.

Nombre de participants

Places molt limitades. 4 persones màxim per edició. Mínim 3 persones inscrites per a la realització del curs. Es pot repetir les edicions ja que la tipologia de fauna observada varia i inclouen la migració primaveral i espècies endèmiques de Balears. En els cas de que hi hagi més de 4 alumnes apuntats s’obrirà una llista d’espera i es comunicarà la possibilitat de que s’amplii a un màxim de 8 alumnes en funció de la disponibilitat de personal de Pelagicus.

 

Preus

Gavina corsa (Ichthyaetus audouinii)
 • Estudiants :                75 € per jornada
 • Públic en general:     85 € per jornada

Inclou trajectes en vaixell, sopar i dinar i serveis educatius. No inclou esmorzar, altres extres (begudes, altre menjar), transport públic a les ciutats.

Mètode de pagament:
Contacteu-nos abans de pagar per confirmar disponibilitat i detalls.
Paypal  (botó de sota) o preferentment ingrés en compte corrent de Pelagicus (contactar-nos per detalls). La reserva no serà en ferm fins que estigui fet el pagament i hagi estat confirmada. En el cas de més sol·licituds que capacitat d’acollida s’establirà un llistat d’espera.
Vegeu la política de Cancel·lació de les activitats de Pelagicus
 

Política de reserva i cancel•lació

1. S’entendrà que les activitats queden contractades en el moment del pagament de l’import de l’activitat. 2. Es retornarà la totalitat dels diners pagats pel servei contractat en el cas de cancel•lació de l’activitat per part de Pelagicus, ja sigui per causes relacionades amb la meteorologia invalidant de l'activitat o per impossibilitat manifesta dels organitzadors/res de poder realitzar l’activitat. 3. Si l’alumne inicia l’activitat però no l’acaba per motius aliens a l’organització no hi haurà reemborsament de l’import de la matrícula. 4. En el cas d’haver-se inscrit i s’hagi realitzat el pagament, quan no es pugui realitzar l’activitat pagada per motius aliens a l’organització i vingui per part del client , s’aplicarà la següent política de devolució de diners: a) Quan la cancel•lació tingui lloc amb més de 15 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 100%. b) Quan la cancel•lació es produeixi amb igual o menys de 15 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 50%. Tanmateix, si l’activitat implica la contractació de serveis amb tercers no hi haurà dret d’indemnització d’aquesta part de la matrícula. c) Quan la cancel•lació es produeixi a menys de 24 hores l’import no es retornarà. Totes les devolucions de diners es faran via transferència bancària, al mateix compte que s’ha utilitzat per fer els pagaments. En cap cas es retornarà diners en metàl•lic. Si hagués comissions bancàries en aquestes devolucions, aniran a compte del client. 5. En cas d'anul·lació d'una plaça contractada, s'oferirà la plaça a la primera persona de la llista d'espera.Si aquesta no la vol, passarà a la segona i així successivament. La realització del pagament implica l’acceptació de les condicions anteriorment establertes.

Crònica de la 1ª jornada pelàgica de primeravera 2022

A la web teniu la crònica, amb fotos de la 1ª jornada pelàgica de 2022 i altres a l'apartat blog