Celebra el Global Big Day 2024 amb Pelagicus

Published by Pelagicus on

Celebra el Global Big Day 2024 amb Pelagicus

Vinguis al Seawatch l'Ampolla o donis voltes pel Delta de l'Ebre i rodalia, apunta't a veure ocells i comparteix les teves observacions amb Pelagicus i el món sencer. T'expliquem com!

Anem a ajudar els ocells

El dia 11.5.2024 és el Global Big Day 

El Global Big Day és una activitat de ciència ciutadana relacionada amb ocells que es celebra el dia mundial de les aus migratòries

Segons explica a la seva web, que també és en català:

El Dia Mundial de les Aus Migratòries (WMBD) és una campanya anual de conscienciació que posa de manifest la necessitat de conservar les aus migratòries i els seus hàbitats. Té una projecció mundial i és una eina eficaç per ajudar a conscienciar globalment sobre les amenaces que pateixen les aus migratòries, la seva importància ecològica i la necessitat de cooperació internacional per conservar-les.

Cada any persones de tot el món prenen mesures i organitzen esdeveniments públics com ara festivals d’ocells, programes educatius, exposicions i excursions d’observació d’ocells per celebrar el WMBD. Totes aquestes activitats també es poden dur a terme en qualsevol moment de l’any perquè els països o regions observen el pic de migracions en diferents moments, però els dies principals de les celebracions internacionals el segon dissabte de maig i d’octubre.

El Global Big Day és un dels tipus d’activitats que es fan per a contribuir al coneixement dels ocells. Organitza una recollida de dades d’ocells a nivell mundial concentrada en un sol dia mitjançant el portal de ciència ciutadana eBird. El 2023 vàrem participar-hi més de 58.000 persones que vam recollir 3,2 milions de dades d’ocells en 148.000 llistats. Perquè sense coneixement no es pot estimar, ni tampoc conservar.

Pelagicus torna a l’Ampolla, Baix Ebre, a celebrar el dia mundial dels ocells migratoris contribuint al portal de ciència ciutadana en el Global Big Day.

Què fem des de Pelagicus el Global Big Day?

 • Des de Pelagicus contribuïm a aquesta celebració sobre els ocells migratoris organitzant, com els darrers dos anys, el Seawtaching L’Ampolla, que és una sortida en barca per gaudir dels tres ambients litorals i marins accessibles des d’aquest municipi, porta del Delta de l’Ebre: la badia del Fangar i costa del Delta de l’Ebre, el litoral rocós del Baix Ebre i el golf de Sant Jordi. Podeu veure la convocatòria 2024 aquí  i les cròniques de 2023 i 2022 seguint l’enllaç.
 • Per tal de palesar la rellevància d’aquestes zones i de la importància que té el contribuir a la ciència ciutadana per a millorar el coneixement i la conservació del medi ambient, Pelagicus contribuïm als esforços globals a través de la web Global Birding on ens hem inscrit com a Pelagicus_Team (amb el número 156 dels més de 200 equips de tot el món ) per tal de visualitzar que també es pot celebrar el Global Big Day a la costa i el mar. Durant el dia podem fer visibles els llocs que visitem i la fauna que veiem a les xarxes socials amb les etiquetes
  • #globalbirding
  • #birdsuniteourworld
  • #globalbigday
 • Per la nostra banda introduirem les observacions efectuades al portal eBird i amb el nostre compte Pelagicus_Team  (has d’estar registrat a eBird per veure-la). Aquesta no serà cap marató ornitològica. És tracta d’apuntar el que anirem veient en el decurs de l’activitat i observacions fetes durant el dia.
 • Amb tots els llistats i observacions entrades, confeccionarem automàticament un ‘trip report’ que quedarà per sempre magatzemat al portal eBird, visible sense necessitat de registre, i servirà de referència futura per a visitants a aquesta adreça web:  https://ebird.org/tripreport/228170 Fins que arribi el dia 11.5.2024 el comptador d’espècies restarà a zero!

Què puc fer per participar en el Global Big Day 2024?

 • Si us heu apuntat a l’Ampolla Seawatch i teniu usuari d’eBird, compartiu les vostres llistes amb @Pelagicus_Team per contribuir al llistat global i al trip report.
 • Si no us heu apuntat però el dia 11.5.2024 sereu pel delta de l’Ebre mirant ocells també podeu compartir els vostres llistats amb Pelagicus_Team per fer gran el trip report.
 • Si sou a qualsevol altre lloc del món, sigui ciutat, camp, mar o muntanya i empreu eBird, pugeu llistats del que veieu, sigui poc o molt. Tot suma en favor dels ocells
 • Si no empreu eBird, recordeu que el dia 11 de maig és el dia mundial dels ocells migratoris i potser podeu comentar amb família, amics o veïnat la importància de que cada any tornin les espècies migratòries a casa nostra. Moltes són comunes i les coneixereu: orenetes, rossinyol, falciots, cucuts. Altres com el xatrac comú, la gavina corsa o la baldriga cendrosa potser no, però també han voltat per mig món abans de tornar entre nosaltres. I des de Pelagicus reivindicarem el seu dia.

Agraïments

 • A l’Ajuntament de l’Ampolla per donar suport a aquesta i altres activitats de valorització del territori mitjançant l’acostament a la natura i l’observació dels ocells
 • A Esteller SL i Swarovski Optik per dotarnos de material òptic de primera qualitat que fa possibles les observacions i imatges que acompanyen els nostres posts i web
 • A Fundació Baleària per facilitar la participació en les nostres activitats a la Península de personal procedent de Balears
 • A Mirador Badia i Manolo Sánchez-Blanch per la seva col·laboració