Crònica del II Curs d’ocells marins 2022

Published by Pelagicus on

Crònica del II Curs d'ocells marins hivernants. Delta de l'Ebre, febrer 2022

Els dies 19 i 20 de febrer  de 2022 ha tingut  lloc a la seu de la Fundació Plegadis a La Ràpita, Delta de l’Ebre el dia 19 i l’Ampolla el dia 20, el II Curs d’ocells marins hivernants  en què hi han participat 21 persones  provinents de l’àmbit d’actuació de la nostra associació, en aquest cas de les Illes Balears i Catalunya.

Aquesta entrada tracta de la jornada de dissabte i la de diumenge serà objecte d’una altra plana del blog.

Organització

L’organització d’aquest curs ha estat un cop més possible gràcies a la participació i col·laboració d'entitats, empreses i persones, actors tots ells que han treballat intensament dins els seus àmbits, confiant en Pelagicus per tal que fos un èxit i que els participants tinguessin una experiència educativa i de descoberta del medi el màxim de gratificant possible. Moltes gràcies a tots ells.

Per què aquest curs?

Aquest curs s’emmarca en les activitats que desenvolupa l’Associació Pelagicus, les quals tenen per objectiu incrementar el coneixement de les espècies d’ocells marins que hi ha a la Mediterrània. Es tracta de la segona edició, ampliada i millorada, del curs que vàrem fer el febrer de 2019

Es tracta d’un curs novedós que ha volgut aprofundir en aquells aspectes més complicats de la identificació de famílies d’ocells com els làrids (gavines i xatracs), on hi ha molta variabilitat de plomatges en les diferents edats i espècies  semblants, fet que provoca confusió i desànim en moltíssims aficionats a la natura.

Les gavines, principalment, són considerades un dels grups més complicats i fins i tot per a persones expertes en ornitologia suposa un repte important. Partint d’anys d’experiència treballant amb aquestes espècies, de la recopilació dels darrers i més avançats criteris d’identificació i datació i dels darrers coneixements sobre l’estatus de les espècies, s’ha procurat sintetitzar de forma clara i amena tota aquesta informació en un llenguatge entenedor, objectivat a eliminar la por de veure aquests animals,mitjançant regles mentals i una aproximació novedosa per a facilitar-ne la seva identificació.

Així, s’ha pretès apropar als participants en aquest curs a millorar en la identificació de les aus marines, a conèixer-les més i millor. A  banda de les diferents espècies de gavines, també s’ha incidit en la identificació i datació de les calàbries, els diferents corbmarins, els paràsits, els mascarells, les baldrigues, els ocells de tempesta i fins i tot els pelicans, tant de forma teòrica com pràctica, des de terra i des de mar.

Desenvolupament

Després de la benvinguda per part del coordinador de la Fundació Plegadis, Sergi Sales, es va fer una visita a les instal·lacions de la Fundació prèvia al començament de les sessions de dissabte. El curs va consistir en classes teòriques i pràctiques per l’entorn del delta de l’Ebre, un lloc immillorable i únic on s’hi ha pogut observar el màxim nombre d’espècies que s’han tractat al curs. El dissabte vàren caure quatre gotes que no van dificultar les observacions i diumenge el dia va ser esplèndid. De les nou famílies d’ocells marins, se n’ha observat cinc i en particular s’ha detectat i identificat les espècies següents: fumarell carablanc, xatrac gros, xatrac becllarg, gavina corsa, gavina cendrosa, gavina capblanca, gavina capnegra, gavina riallera, gavià argentat de potes grogues, gavià fosc, baldriga balear, mascarell, corbmarí gros, corbmarí emplomallat i paràsit gros, tot això acompanyat de l’abundant avifauna deltaica hivernal rica en cabussons, ànecs, limícoles o rapinyaires com l'àguila pescadora. El dissabte vam gaudir d'un bon dinar tradicional a Plegadis i tot el curs es va beneficiar de l'ínput ornitològic de Sergi Sales, que ens va acompanyar en totes les sortides de camp i mar.

"Ës difícil sumar sinèrgies per a aconseguir una finalitat com és la de transmetre l'estima i la valorització dels ocells marins. Però és igualment sumament reconfortant rebre tant el feedback de l'alumnat com copsar l'éxit dels esforços esmerçats a través de l'ambient viscut i els comentaris rebuts"
Ricard Gutiérrez
Pelagicus
"He disfrutat moltíssim aquest cap de setmana i he après molt també. Ens tornarem a veure aviat" ... "En els vostres cursos i estades es crea un ambient especial que fa que m'hi senti molt agust i còmode" ... "Em va encantar i vaig estar molt a gust amb l'ambient tan bo que es va generar. Tot i ser una principiant, vaig aprendre cosetes i ara miro les gavines i gavians de 'barna' amb uns altres ulls"..
Frases de l'alumnat
II Curs d'Ocells Marins

Properes activitats

Pelagicus continuarà les seves activitats amb jornades combinant més educació i investigació sobre fauna marina pelàgica. Es preveu la celebració de Jornades Pelàgiques aquesta primavera entre Balears i Catalunya i un seawatch des de l'Ampolla aquesta primavera. Escriviu-nos per a més detalls i seguiu les novetats per les nostres xarxes socials.