Es tracta d’un curs novedós que ha volgut aprofundir en aquells aspectes més complicats de la identificació de famílies d’ocells com els làrids (gavines i xatracs), on hi ha molta variabilitat de plomatges en les diferents edats i espècies semblants, fet que provoca confusió i desànim en moltíssims aficionats a la natura.
Les gavines, principalment, són considerades un dels grups més complicats i fins i tot per a persones expertes en ornitologia suposa un repte important. Partint d’anys d’experiència treballant amb aquestes espècies, de la recopilació dels darrers i més avançats criteris d’identificació i datació i dels darrers coneixements sobre l’estatus de les espècies, s’ha procurat sintetitzar de forma clara i amena tota aquesta informació en un llenguatge entenedor, objectivat a eliminar la por de veure aquests animals,mitjançant regles mentals i una aproximació novedosa per a facilitar-ne la seva identificació.
Així, s’ha pretès apropar als participants en aquest curs a millorar en la identificació de les aus marines, a conèixer-les més i millor. A banda de les diferents espècies de gavines, també s’ha incidit en la identificació i datació de les calàbries, els diferents corbmarins, els paràsits, els mascarells, les baldrigues, els ocells de tempesta i fins i tot els pelicans, tant de forma teòrica com pràctica, des de terra i des de mar.