Seawatch L’Ampolla Global Big Day 2022. La crònica

Published by Pelagicus on

Seawatch l'Ampolla Global Big Day 2023. La crònica

Gairebé el logo de Pelagicus x 2 Foto. R.Gutiérrez

El 13.5.2023 va ser el #GlobalBigDay, el dia dels ocells migratoris, que es celebra a  nivell mundial organitzat pe @eBird amb la col·laboració de @globalbirding. 

Repetint l’experiència de 2022 vam celebrar-ho amb una nova sortida pelàgica en un dels millors momens de l’any per veure ocells litorals i marins, amb més inestabilitat meteorològica de la que la sequera que hem patit el 2023 ens feia preveure. Amb tot, després de consultes diverses amb aplicacions, mariners, internet i fins i tot l’home del temps de TV3 vam acabar  sortint el matí del dissabte 14 de maig per a gaudir d’una altra matinal marinera per la mar del Baix Ebre amb l’Ampolla com a port i recer de diversitat marina.

Organització

L’organització d’aquesta activtat ha estat un cop més possible gràcies a la participació i col·laboració d'entitats, empreses i persones, actors tots ells que han treballat intensament dins els seus àmbits, confiant en Pelagicus per tal que fos un èxit i que els participants tinguessin una experiència educativa i de descoberta del medi el màxim de gratificant possible. Moltes gràcies a totes elles.

El port, litoral de l'Ampolla i Golf de Sant Jordi

Amb una embarcació ràpida amb capacitat per a 32 persones, vàrem recórrer tant les immediacions del port, que atrau ocells marins, com el litoral rocós de l'Ampolla, per endinsar-nos al golf de Sant Jordi a la cerca d'ocells més pelàgics. La mar arrissada va impedir allunyar-nos molt de la costa però vàrem aconseguir els objectius més preuats per tothom

Tothom tapat menys l'ornitòleg local, en samarreta 🙂
Navegant pel Cap Roig

El nombre d’espècies observades va ser de 28. La concentració d’espècies marines amenaçades d’extinció en aquest tram del litoral català és molt important. Es van observar uns 70 ocells de tempesta, declarats en Perill d’Extinció a Catalunya i altres espècies també declarades en perill com la baldriga balear o la gavina corsa, de la que vàrem gaudir de tots els seus plomatges presents en aquesta època de l’any i fins i tot llegir diverses anelels en vol.

A més de les espècies en perill es van també observar espècies declarades vulnerables a l’extinció pel catàleg català com són el corbmarí emplomallat , el xatrac comú, el xatrac bec-llarg, el xatrac menut o la gavina capblanca.

La presència d’aquestes espècies parla de la riquesa dels fons marins de la zona i de la rellevància per a l’alimentació d’aquestes espècies marines.

Gavina corsa i gavià argentat adultss
Gavià argentat de 2n hivern amb el plomatge molt desgastat
Xatrac comú
Gavià fosc
Ocell de tempesta. Foto JM Font
Xatrac becllarg. Foto J.M.Font

Una breu però fructífera incursió a la badia del Fangar i el tram prop la costa de l’Ampolla va propiciar l’observació de la merla blava Monticola solitarius, i d’alguns limícoles així com 8 xatracs grossos Hydroprogne caspia i una colònia nidificant de xatracs a la zona.

Baldriga balear

Les 28 espècies següents van ser observades durant la sortida (xifres mínimes observades) i introduïdes a un llistat de la plataforma eBird.

El llistat inclou tres espècies en perill d’extinció (EN), tres vulnerables a l’extinció (VU) . x indica espècie abundant no comptabilitzada.

 1. Ànec collverd Anas platyrhynchos  x
 2. Cabussó emplomallat Podiceps cristatus 4
 3. Colom roquer Columba livia   3
 4. Garsa de mar Haematopus ostralegus 1
 5. Pigre gris Pluvialis squatarola 4
 6. Becut Numenius arquata 2
 7. Gamba verda Tringa nebularia 2
 8. Gavina capblanca Chroicocephalus genei  (VU) 2
 9. Gavina riallera Chroicocephalus ridibundus   1
 10. Gavina capnegra Ichthyaetus melanocephalus 2
 11. Gavina corsa Ichthyaetus audouinii (EN) x
 12. Gavià argentat Larus michahellis  x
 13. Gavià fosc Larus fuscus  4
 14. Xatrac menut Sternula albifrons (VU) 15
 15. Xatrac gros Hydroprogne caspia 8
 16. Fumarell carablanc Chlidonias hybrida (VU) 1
 17. Xatrac comú Sterna hirundo   (VU) x
 18. Xatrac becllarg Thalasseus sandvicensis  (VU) x
 19. Ocell de tempesta Hydrobates pelagicus  (EN) +70
 20. Baldriga balear Puffinus mauretanicus 9 (EN)
 21. Corbmarí gros Phalacrocorax carbo 1
 22. Corbmarí emplomallat Gulosus aristotelis  10 (VU)
 23. Agró blanc Ardea alba 2
 24. Martinet blanc Egretta garzetta 10
 25. Capó reial Plegadis falcinellus 1
 26. Oreneta vulgar Hirundo rústica  2
 27. Merla blava Monticola solitarius 1
 28. Cuereta groga Motacilla flava 1

CTX0, una gavina corsa nascuda el juny de 2020 a la Punta de la Banya amb un interessant plomatge de 3r estiu

La jornada va finalitzar amb l’arribada al port de l’Ampolla i la foto de família. Després, la gent que va poder i voler, es va quedar a acabar la jornada marina amb una paella a un restaurant de l’Ampolla per acabar el dia voltant pel delta a la cerca de més espècies amb les que contribuir al #GlobalBigDay. Fins l’any que vé!

El grup. Foto: Josep Maria Font
Un cop més vàrem poder gaudir d'una pelàgica molt interessant que combina fauna marina i litoral, amb concentracions importants d'ocells de tempesta, el logotip de la nostra entitat. Vàrem patir per la méteo, malgrat la pluja tant necessària en els temps de sequera que vivim, no ens va acompanyar a mar. A la fi es va poder sortir i gaudir del vol dels ocells de tempesta, de les batusses entre gavians, corses i algun xatrac per l'aliment disponible i d'una costa i sector litoral valuós i singular. Fins la propera!
Ricard Gutiérrez
Pelagicus