Seawatch L’Ampolla Global Big Day 2022. La crònica

Published by Pelagicus on

Seawatch l'Ampolla Global Big Day 2022. La crònica

El 14.5.2022 és el #GlobalBigDay, el dia dels ocells migratoris, que es celebra a  nivell mundial organitzat pe @eBird amb la col·laboració de @globalbirding. 

I que millor que celebrar-ho amb una bona sortida pelàgica en un dels millors momens de l’any per veure ocells litorals i marins? El 14 de maig de 2022 vam fer-ho. I tothom s’ho vam passar molt bé a l’Ampolla, la nova mecca del seawatching català.

Organització

L’organització d’aquesta activtat ha estat un cop més possible gràcies a la participació i col·laboració d'entitats, empreses i persones, actors tots ells que han treballat intensament dins els seus àmbits, confiant en Pelagicus per tal que fos un èxit i que els participants tinguessin una experiència educativa i de descoberta del medi el màxim de gratificant possible. Moltes gràcies a totes elles.

El port, litoral de l'Ampolla i Golf de Sant Jordi

Amb una embarcació ràpida amb capacitat per a 32 persones, vàrem recórrer tant les immediacions del port, que atrau ocells marins, com el litoral rocós de l'Ampolla, per endinsar-nos al golf de Sant Jordi a la cerca d'ocells més pelàgics. La mar plana va facilitar-nos molt les observacions

L'Ampolla. Totes les fotos © R.Gutiérrez

El nombre d’espècies observades va ser de 23. La concentració d’espècies marines amenaçades d’extinció en aquest tram del litoral català és molt important: d’una espècie declarada legalment a nivell estatal, i per estaments científics també a nivell mundial, com a en Perill d’Extinció, la baldriga balear, es van observar 39 exemplars que es van deixar fotografiar prou bé.

A més de les baldrigues balears es van citar tres espècies més declarades vulnerables a l’extinció pel catàleg estatal d’espècies amenaçades: la baldriga cendrosa mediterrània; el corbmarí emplomallat i gavines corses. Del corbmarí en vàrem veure tant a la costa del delta com al Cap Roig i litoral de l’Ampolla com un jove de primer any descansant i pescant dins el port, a la vista dels telescopis instal·lats per a l’observació de la fauna per Esteller/Swarovski Optik. Les gavines corses, diverses d’elles anellades amb PVC, fet que ens va permetre conèixer la seva història, van ser observades en abundància per tot el recorregut.

La presència d’aquestes espècies parla de la riquesa dels fons marins de la zona i de la rellevància tant en aquesta època de cria com per a la hivernada de baldrigues balears i corbmarins emplomallats a la zona. La baldriga cendrosa, després de visitar-nos ara, hivernarà a les costes de Namíbia.

Puffinus mauretanicus
Calonectris diomedea
Ichthyaetus audouinii 3cy

Tres espècies més, considerades amenaçades en el projecte de catàleg de la fauna amenaçada de Catalunya, pendent de publicació al DOGC el 2022, van ser presents a la sortida pelàgica. L’ocell de tempesta, objectiu principal de la sortida per la dificultat de la seva observació des de terra, va ser detectat de forma continuada i abundant. Fins més de 300 exemplars van ser citats, en el que és la concentració d’ocells d’aquesta espècie més important de la costa mediterrània ibèrica i sense dubte un atractiu essencial per als ornitòlegs al Baix Ebre i Catalunya. També es van citar bones xifres de xatrac comú, que nia al Fangar, i xatrac becllarg.

Hydrobates pelagicus melitensis
Sterna hirundo
Thalasseus sandvicensis
Hydrobates pelagicus melitensis

Altres espècies protegides d’interès del litoral van ser la merla blava Monticola solitarius, espècie pròpia dels ambients rocosos i que nia a la zona del Cap Roig i ocupa el mateix hàbitat que el corbmarí emplomallat i alguna parella nidificant de gavià argentat com la que vàrem detectar amb tres pollets a la zona.

Gulosus aristotelis desmarestii

Les 23 espècies següents van ser observades a mar durant  aquest tram de la sortida (xifres mínimes observades).

El llistat inclou una espècie en perill d’extinció (EN), tres vulnerables a l’extinció (VU) i tres més proposades com a amenaçades d’extinció al nou catàleg català pendent de publicació (*).

  1. Ànec collverd Anas platyrhynchos  2
  2. Colom roquer Columba livia   11
  3. Tórtora turca Streptopelia decaocto  1
  4. Falciot comú Apus apus   8
  5. Remenarocs Arenaria interpres  3
  6. Xivitona Actitis hypoleucos 1
  7. Paràsit cuapunxegut Stercorarius parasiticus 1
  8. Gavina riallera Chroicocephalus ridibundus   3
  9. Gavina capnegra Ichthyaetus melanocephalus 2
  10. Gavina corsa Ichthyaetus audouinii 100 (VU)
  11. Gavià argentat Larus michahellis +120
  12. Gavià fosc Larus fuscus  1
  13. Xatrac comú Sterna hirundo   30 (*)
  14. Xatrac becllarg Thalasseus sandvicensis  50 (*)
  15. Ocell de tempesta Hydrobates pelagicus  +300 (*)
  16. Baldriga cendrosa Calonectris diomedea  2 (VU)
  17. Baldriga balear Puffinus mauretanicus  39 (EN)
  18. Mascarell Morus bassanus 3
  19. Corbmarí emplomallat Gulosus aristotelis  12 (VU)
  20. Oreneta vulgar Hirundo rústica  1
  21. Oreneta cuablanca Delichon urbicum  35
  22. Merla blava Monticola solitarius 1
  23. Pardal comú Passer domesticus  7
Larus fuscus
Morus bassanus

La pelàgica va servir també per a poder fer bones fotos d’espècies més comuns com els gavians argentats i gavians foscos  en les seves diferents edats, fet que va servir per a aprendre més sobre els plomatges dels ocells marins. També van aparèixer altres espècies més escasses com un paràsit cuapunxegut o tres mascarells, regulars a l’hivern però inesperats en aquesta època i que es van poder fotografiar prou bé. En general, la combinació de l’entorn del port, badia i Fangar més la fauna present mar endins i la pròpia del litoral rocós, com la merla blava o el corbmarí emplomallat, fan d’aquesta pelàgica un producte ornitològic d’interès útil per a la formació, adquisició de coneixement sobre la fenologia i distribució de les espècies i constatació de la importància de la zona per a la presència d’espècies protegides i amenaçades.

Larus michahellis amb 3 polls

La jornada va finalitzar amb una visita a l’estand de Swarovski Optik on el personal va poder provar les darreres novetats òptiques i comparar els diferents tipus de models així com reposar tapes  i peces dels binocles de cadascú.

Després d’un dinar per a 26 a un restaurant de l’Ampolla per la tarda vàrem continuar uns quants sumant espècies pel #GlobalBigDay fins aconseguir veure 87 espècies a l’Ampolla, el 60% de les citades aquell dia a les comarques de Tarragona. Bon epíleg per a un dia simplement espectacular.

La pelàgica va detectar una de les concentracions d’ocell de tempesta més importants de la Mediterrània occidental,mai n'havia vist tants junts. Una experiència imborrable per mi i per la majoria de les persones assistents. L’estand de Swarovski, on es van poder interessar pel producte existent, el dinar de germanor i la contribució al #GlobalBigDay van arrodonir una increïble jornada. Fins la propera!
Ricard Gutiérrez
Pelagicus