Activitats marines amb Pelagicus al Delta Birding Festival 2021

Published by Pelagicus on

Activitats marines amb Pelagicus al Delta Birding Festival 2021

Durant el Delta Birding Festival de 2021, Pelagicus, de la mà de Ricard Gutiérrez, amb el suport de Swarovski Optik i el seu representat a l’estat, Esteller, vam participar en dos actes al festival. Es tractava per un costat d’un innovador i mai efectuat fins el moment taller d’identificació d’ocells marins, celebrat la tarda del 25.9.2021 a les instal·lacions de Món Natura i de liderar una navegació pelàgica pel golf de Sant Jordi, amb sortida i arribada a l’Ampolla, Baix Ebre.

El taller d'identificació

Concebut com una sessió per a treure la por a observar ocells marins, el taller estava dissenyat per a 25 persones, vistes les restriccions del covid19, que rebrien orientacions pràctiques sobre material útil per al seawatching i nocions d'identificació d'ocells marins

Vist l’interès per ser-hi, amb cua abans de començar i atès que venien nombrosos grups bombolla i familiars, entre dins i fora es va més que duplicar l’assistència prevista, això sí, tothom conferenciant inclòs, amb la preceptiva mascareta.

Amb conceptes dels llibres publicats pel Ricard però sobretot del curs que Pelagicus donem regularment sobre identificació d’ocells marins (i que tindrà una nova edició el febrer de 2022, atents al bloc i xarxes socials), la sessió va constar de dues parts. Una va ser la teòrica, amb el concurs d’una presentació audiovisual i la segona d’una observació en directe, amb el concurs de l’òptica que va subministrat Swarovski Optik, des del terrat de l’edifici de Món Natura. A banda de constatar com tothom tenia clar el que era un pelicà o un gavià, des del terrat vàrem poder detectar xatrac gros, xatrac comú en plomatge d’hivern, gavians i  un corbmarí gros com a representants dels ocells marins vistos a la xerrada, prèvia a la sessió pràctica que l’endemà ens duria a la mar des de l’Ampolla

El Golf de Sant Jordi

Amb una embarcació ràpida amb capacitat per a trenta persones, les places per a la sortida pelàgica per excel·lència del Delta Birding es van exhaurir més ràpid que unes entrades per a un concert d’U2 o AC/DC.

Malgrat les condicions a la badia semblaven bones, el vent de nord que havia entrat per la nit va impossibilitar arribar al talús continental, on teníem mar de força 5 i onades serioses de metre i mig. Oriol Clarabuch, de l’ICO, que havia guiat la sortida del dia anterior i que ens acompanyava, havia detectat baldrigues cendroses i un paràsit a la zona, però el diumenge la mar, que és la que mana, havia canviat. Tot i observar allà baldrigues balears, xatracs comuns en plomatge d’hivern, gavines corses o gavians foscos, vam decidir dirigir-nos a aigües més costaneres, a recer de les muntanyes costaneres del Baix Ebre. L’aposta va ser un èxit ja que en aproximar-nos a les piscifactories davant l’Ametlla de Mar l’estat de la mar era millor, proper al mig metre d’onada malgrat el vent continuava bufant. La perícia del capità i les característiques de l’embarcació van evitar que ningú es maregés, malgrat alguns esquitxos  van remullar-nos a estones.

Larus fuscus

Un total de tretze espècies van ser observades a mar durant la sortida, incloent-hi alguns migrants terrestres com dos aligots vespers o orenetes:

  • 4 Chroicocephalus ridibundus
  • 4 Ichthyaetus melanocephalus
  • 5 Ichthyaetus audouinii
  • 5000 Larus michahellis
  • 15 Larus fuscus
  • 20 Sterna hirundo
  • 5 Thalasseus sandvicensis
  • 50 Hydrobates pelagicus melitensis
  • 7 Puffinus mauretanicus
  • 5 Phalacrocorax aristotelis desmarestii
  • 2 Pernis apivorus
  • 21 Hirundo rustica
  • 2 Delichon urbicum
Hydrobates pelagicus melitensis
Ichthyaetus audouinii 2w

Destaca la quantitat de gavians de totes les edats que s’agrupaven mirant d’esgarrapar aliment inicialment destinat als peixos de la piscifactoria. Per allà rondaven, també aprofitant el recurs i els seus lixiviats, fins un mínim de 50 ocells de tempesta mediterranis, la quantitat més alta mai vista en cap sortida organitzada a Catalunya que coneguem.

Molts ocells de tempesta estaven mudant i podien passar prop els gavians, que els ignoraven vist que tenien altre menjar en abundància.

Malgrat la relativa mala mar, la sortida va ser considerada un èxit per tothom i va complir les expectatives amb escreix.

I l’any que ve, de la mà de Swarovski Optik i el Delta  Birding Festival, si no hi ha res de nou, més fauna marina per a tothom!

Des de Pelagicus continuarem treballant per acostar la mar a aquelles persones que vulguin conèixer el seus habitants. Les properes activitats d’aquesta tardor són les jornades pelàgiques que organitzem amb Baleària, una per mes, i de les que podeu tenir més informació en aquesta mateixa web
Ricard Gutiérrez
Pelagicus