Jornades Pelàgiques de tardor 2022

Published by Pelagicus on

Larus_Puffinus

Jornades Fauna marina vertebrada pelàgica tardor 2022

Gràcies a la col·laboració amb Fundació Baleària tornem a plantejar unes jornades pelàgiques per a la tardor de 2022.

Les Jornades de Fauna Marina Pelàgica són oportunitats per a observar la fauna marina vertebrada del 'Mare Nostrum' des d’un ferry de Baleària i aprendre tant a identificar-la com la metodologia per a censar-la i cartografiar-la de la mà dels experts de Pelagicus, amb anys d’experiència en aquestes tasques.

Són previstes dues jornades entre setembre i octubre de 2022 si les condicions de la mar ho permeten.

Descripció

Les jornades, independents entre sí, es centren en la identificació dels vertebrats marins que poblen el Mare Nostrum entre Balears i Catalunya, vistos des d’un vaixell de línia comercial (ferry) i al llarg de 80-100 milles nàutiques de navegació. S’aprendran i empraran les tècniques de cens dels vertebrats (anotació de waypoints, cens amb bandes amb determinació de densitats lineals i taxes d’encontre i fonaments del mètode Distance) i s’observaran espècies pelàgiques que poden incloure cetacis (de dofins a balenes o catxalot), ocells marins i altres.

Dates previstes

En principi les jornades seran a Eivissa o Mallorca depenent de les condicions marítimes i de navegació. Es confirmarà la setmana abans.

 • JORNADA 1     30.9-1.10.2022
 • JORNADA 2     14-15.10.2022

Hores lectives

Horas lectives: 10 per jornada

Programa de les Jornades

Horaris ruta Barcelona – Eivissa – Barcelona (horaris aproximats)

 • 20:00 Trobada a la terminal de Baleària de Barcelona per a embarcar-se direcció Eivissa a bord del ferry de Baleària8. Pujada a bord, acomodació i sopar a bord (inclòs) 1,2. Briefing i visita a les cobertes exteriors del vaixell.
 • 22:00 Sortida del ferry de Baleària direcció a Eivissa3,4
 • 06:00 Arribada del ferry al port d’Eivissa. Desembarcament. Temps lliure a Eivissa fins les 9:15
 • 09:15 Procediment d’embarcament al ferry direcció Barcelona1
 • 10:01 Sortida del ferry direcció Barcelona. Observació d’ocells al port des de la coberta exterior del vaixell6
 • 10:30 – 12:00 Sessió teòrica. Fauna marina vertebrada del Mare Nostrum. Espècies de tortugues, taurons, cetacis i ocells marins que es poden veure durant el trajecte.
 • 12:30 – 13:30 Dinar a bord2
 • 14:00 – 18:30 Cens de vertebrats marins des de la proa del vaixell7
 • 19:00 Arribada prevista a Barcelona
 • 19:00 – 19:30h Procediment de desembarcament i trasllat a la terminal
 1. Cal acreditar la identitat del viatger (DNI o passaport). Vegeu: https://www.balearia.com/ca/identificacio
 2. El sopar i dinar inclou primer plat, segon, postre a triar dins el self-service del vaixell i segons el menú del dia. Habitualment inclou una beguda no alcohòlica.
 3. Reviseu els consells de seguretat del ferry https://www.balearia.com/ca/seguretat
 4. L’equipatge que no vulguis dur al camarot anirà dins un vehicle que durem. Es prega racionalitzar el que dugueu i acomodar-lo a un equipatge de mà més òptica.
 5. El desembarcament és aproximadament a les 6:00 per a Eivissa, sempre subjecte a condicions de navegació. Els horaris poden canviar lleugerament depenent del buc que ens toqui.
 6. Al port d’Eivissa hi poden haver gavians argentats i gavines corses, gavines vulgars, xatracs becllargs, corbmarí emplomallat i en alguna ocasió hem vist dofins mulars. Al port de Palma corbmarí emplomallat, gavians argentats, algun xatrac becllarg i gavina corsa i en alguna ocasió depenent de l’estat de la mar s’ha observat dofí mular.
 7. A criteri del capità es podrà accedir a zones restringides del vaixell. Ens haurem de retirar obligatòriament quan els oficials ho determinin o per causa major. Horaris aproximats.
 8. La companyia pot canviar el vaixell que operi la ruta i es poden patir modificacions d’horari per causa major o retards a l’entrada del port de Barcelona per trànsit de vaixells o circumstàncies climatològiques.
 9. Horaris del curs susceptibles a modificacions per qüestions tècniques.
 10. Acceptació al curs supeditada a l’acceptació de les condicions d’embarcament i participació en la prospecció així com a la política de cancel·lació.

Informació COVID-19 a bord i a Balears

 1. A data agost 2022 no hi ha restriccions d’accés a les illes Balears en relació a la pandèmia del covid 19.
 2. A bord del vaixell, a data agost 2022, només s’ha de dur mascareta si no hi ha distància de seguretat, pel que a la pràctica no resulta obligatòria. Es recomana consultar abans de la sortida si han variat aquests extrems la tardor de 2022.
 3. Aquestes condicions poden canviar en qualsevol moment com ha passat en anys anteriors.
 4. Qualsevol dubte ens podeu contactar.

Inscripció

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

Ponents

Ricard Gutiérrez
Biòleg, ornitòleg especialista en fauna litoral i marina

Dirigit a

Estudiants de Biologia i Ciències Ambientals, interessats en la natura i el coneixement de la fauna, professionals del sector ambiental i públic en general amb ganes de conèixer la fauna marina.

Caldrà, si és el cas, acreditar la condició d’estudiant. Pelagicus es reserva el dret d’admissió.

Requisits

Adreçat al públic adult interessat en el tema, sense necessitat de tenir cap formació especial. És recomanable dur prismàtics i càmera fotogràfica, reflex o compacta.

En el cas de ser susceptible al mareig, i malgrat els trajectes es faran en mars pel general tranquils, es recomana dur medicaments adequats per a evitar-los.

Objectius

 • Reconeixement bàsic de l’estructura, mecanisme de funcionament i dinàmica a bord  d’una embarcació tipus ferry i la seva utilitat per al cens de vertebrats marins.
 • Aprendre nocions sobre com identificar vertebrats a mar de forma precisa: tortugues marines, taurons (grups principals), ocells marins i cetacis (rorqual comú, catxalot, cap d’olla gris i  negre, balena amb bec de Cuvier, dofí mular, comú i ratllat).
 • Observació i identificació d’espècies vertebrades a alta mar.
 • Tècniques de cens de vertebrats a mar:  material i mètodes (waypoints, transecte amb banda i mètode Distance). Presa de notes i fotografies per a la identificació.

Metodologia

En cadascuna de les jornades, una sessió teòrica amb projecció de continguts sobre fauna marina vertebrada del Mare Nostrum i identificació de les espècies més importants i un mínim de quatre hores de cens de vertebrats, amb l’ús de GPS, òptica, i altres elements de recollida de dates.

Sistema d’avaluació

Registre d’assistència. S’emetrà un certificat per la realització del curs.

Col·laboradors

Més informació

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

INSCRIPCIONS OBERTES

Observacions

Cal dur roba adequada a la climatologia que es prevegi. Un paravent, ulleres de sol i protecció solar són recomanables. S’avisarà als participants de la previsió durant la setmana del curs. Es recomana calçat de trekking o esportiu. Es recomana dur binocles. Els menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult. La no observació d’una conducta respectuosa i adequada al vaixell serà objecte d’expulsió de les àrees de cens i finalització del curs sense opció a reemborsament. Els trajectes de la terminal a les ciutats són per compta del participant. Hi ha transport públic. El vaixell marxarà a l’hora prevista sense esperar a possibles persones que es retardin.

Les dates i ruta previstes són susceptibles de canvi per motius meteorològics. Per a la realització del cens calen condicions marítimes adequades amb onades inferiors a 1 metre i vents inferiors a força 4 de forma òptima. En el supòsit de previsió adversa es contactarà els alumnes per a cercar dates o rutes alternatives.

Nombre de participants

Places molt limitades. 4 persones màxim per edició. Mínim 3 persones inscrites per a la realització del curs. Es pot repetir les edicions ja que la tipologia de fauna observada varia i inclouen la migració tardoral. En els cas de que hi hagi més de 4 alumnes apuntats s’obrirà una llista d’espera i es comunicarà la possibilitat de que s’amplii a un màxim de 8 alumnes en funció de la disponibilitat de personal de Pelagicus.

 

Preus

 • Estudiants :                75 € per jornada
 • Públic en general:     85 € per jornada

Inclou trajectes en vaixell, sopar i dinar i serveis educatius. No inclou esmorzar, altres extres (begudes, altre menjar), transport públic a les ciutats.

Abans de pagar res consulteu-nos si hi ha lloc i qualsevol dubte que tingueu

Mètode de pagament: Paypal  (botó de sota) o Bizum (contactar-nos per detalls). La reserva no serà en ferm fins que estigui fet el pagament i hagi estat confirmada. En el cas de més sol·licituds que capacitat d’acollida s’establirà un llistat d’espera.
Vegeu la política de Cancel·lació de les activitats de Pelagicus
 

Política de reserva i cancel•lació

1. S’entendrà que les activitats queden contractades en el moment del pagament de l’import de l’activitat. 2. Es retornarà la totalitat dels diners pagats pel servei contractat en el cas de cancel•lació de l’activitat per part de Pelagicus, ja sigui per causes relacionades amb la meteorologia o per impossibilitat manifesta dels organitzadors/res de poder realitzar l’activitat. 3. Si l’alumne inicia l’activitat però no l’acaba per motius aliens a l’organització no hi haurà reemborsament de l’import de la matrícula. 4. En el cas d’haver-se inscrit i s’hagi realitzat el pagament, quan no es pugui realitzar l’activitat pagada per motius aliens a l’organització i vingui per part del client , s’aplicarà la següent política de devolució de diners: a) Quan la cancel•lació tingui lloc amb més de 15 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 100%. b) Quan la cancel•lació es produeixi amb menys de 10 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 50%. Tanmateix, si l’activitat implica la contractació de serveis amb tercers no hi haurà dret d’indemnització d’aquesta part de la matrícula. c) Quan la cancel•lació es produeixi a menys de 24 hores l’import no es retornarà. Totes les devolucions de diners es faran via transferència bancària, al mateix compte que s’ha utilitzat per fer els pagaments. En cap cas es retornarà diners en metàl•lic. Si hagués comissions bancàries en aquestes devolucions, aniran a compte del client. 5. En cas d'anul·lació d'una plaça contractada, s'oferirà la plaça a la primera persona de la llista d'espera.Si aquesta no la vol, passarà a la segona i així successivament. La realització del pagament implica l’acceptació de les condicions anteriorment establertes.