Jornades Fauna marina vertebrada pelàgica. Març i Juny 2019

Published by Pelagicus on

Jornades Fauna marina vertebrada pelàgica. Març i Juny 2019

Dues oportunitat per observar la fauna marina vertebrada del 'Mare Nostrum' des d’un ferry de Baleària i aprendre tant a identificar-la com la metodologia per a censar-la i cartografiar-la de la mà dels experts de Pelagicus, amb anys d’experiència en aquestes tasques.
Un trajecte de Barcelona a Eivissa i tornada l'endemà, els dies 15 i 16 de març.
I un altre trajecte també de Barcelona a Eivissa i tornarda, els dies 7 i 8 de juny.
Tot això gràcies a la col•laboració de la Fundació Baleària.

Descripció

Les jornades, independents entre sí, es centren en la identificació dels vertebrats marins que poblen el Mare Nostrum entre Balears i Catalunya, vistos des d’un vaixell de línia comercial (ferry) i al llarg de 80-100 milles nàutiques de navegació. S’aprendran i empraran les tècniques de cens dels vertebrats (anotació de waypoints, cens amb bandes amb determinació de densitats lineals i taxes d’encontre i fonaments del mètode Distance) i s’observaran espècies pelàgiques que poden incloure cetacis (de dofins a balenes o catxalot), ocells marins i altres.

Hores lectives

Horas lectives: 10

Programa de les Jornades

Edició I  Barcelona – Eivissa – Barcelona 15-16.3.2019

Divendres, 15 de març de 2019 – Dissabte 16 de març 20199

Edició II  Barcelona – Eivissa – Barcelona 14-15.6.2019

Divendres, 14 de juny de 2019 – Dissabte 15 de juny 20199

 • 19:30 Trobada a la terminal de Baleària de Barcelona per a embarcar-se direcció Eivissa a bord del ferry HEDY LAMARR8. Pujada a bord, acomodació i sopar a bord (inclòs) 1,2. Briefing i visita a les cobertes exteriors del vaixell.
 • 22:00 Sortida del ferry HEDY LAMARR direcció a Eivissa3,4
 • 06:15 Arribada del ferry al port d’Eivissa. Possibilitat de desembarcament a les 06:15 o a les 08:00h (prèvia reserva5). Temps lliure a Eivissa fins les 9:15
 • 09:15 Procediment d’embarcament al HEDY LAMARR direcció Barcelona1
 • 10:00 Sortida del ferry direcció Barcelona. Observació d’ocells al port des de la proa del vaixell6
 • 10:30 – 12:00 Sessió teòrica. Fauna marina vertebrada del Mare Nostrum. Espècies de tortugues, taurons, cetacis i ocells marins que es poden veure durant el trajecte.
 • 12:30 – 13:30 Dinar a bord2
 • 14:00 – 17:30 Cens de vertebrats marins des de la proa del vaixell7
 • 18:15 Arribada prevista a Barcelona
 • 18:30 – 19:00h Procediment de desembarcament i trasllat a la terminal
Physeter macrocephalus

Notes aplicables a les dues jornades

 1. Cal acreditar la identitat del viatger (DNI o passaport). Vegeu: https://www.balearia.com/ca/identificacio
 2. El sopar i dinar inclou primer plat, segon, postre a triar dins el self-service del vaixell i segons el menú del dia. Habitualment inclou una beguda.
 3. Reviseu els consells de seguretat del ferry https://www.balearia.com/ca/seguretat
 4. L’equipatge que no vulguis dur al camarot anirà dins un vehicle que durem. Es prega racionalitzar el que dugueu i acomodar-lo a un equipatge de mà més òptica.
 5. El desembarcament és a les 6:15 per a Eivissa però hi ha possibilitat d’un desembarcament tardà a les 8:00 que no dóna gaire temps a allunyar-se del port en el cas d’Eivissa ja que el reembarcament és sobre les 9:15.
 6. Al port d’Eivissa hi poden haver gavians argentats i gavines corses, gavines vulgars, xatracs becllargs, corbmarí emplomallat i en alguna ocasió hem vist dofins mulars. Al port de Palma corbmarí emplomallat, gavians argentats, algun xatrac becllarg i gavina corsa i en alguna ocasió depenent de l’estat de la mar s’ha observat dofí mular.
 7. A criteri del capità es podrà accedir a zones restringides del vaixell. Ens haurem de retirar obligatòriament quan els oficials ho determinin o per causa major. Horaris aproximats.
 8. La companyia pot canviar el vaixell que operi la ruta i es poden patir modificacions d’horari per causa major o retards a l’entrada del port de Barcelona per trànsit de vaixells.
 9. Horaris del curs susceptibles a modificacions per qüestions tècniques.
 10. Acceptació al curs supeditada a l’acceptació de les condicions d’embarcament i participació en la prospecció així com a la política de cancel·lació.

 

Inscripció

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

Ponents

Ricard Gutiérrez
Biòleg, ornitòleg especialista en fauna litoral i marina
Emma Guinart
Ambientòloga, especialista en fauna litoral i marina

Dirigit a

Estudiants de Biologia i Ciències Ambientals, interessats en la natura i el coneixement de la fauna, professionals del sector ambiental i públic en general amb ganes de conèixer la fauna marina.

Caldrà, si és el cas, acreditar la condició d’estudiant. Pelagicus es reserva el dret d’admissió.

Larus michahellis + Mola mola
Ichtyaetus audouinii

Requisits

Adreçat al públic adult interessat en el tema, sense necessitat de tenir cap formació especial. És recomanable dur prismàtics i càmera fotogràfica, reflex o compacta.

En el cas de ser susceptible al mareig, i malgrat els trajectes es faran en mars pel general tranquils, es recomana dur medicaments adequats per a evitar-los.

Objectius

 • Reconeixement bàsic de l’estructura, mecanisme de funcionament i dinàmica a bord  d’una embarcació tipus ferry i la seva utilitat per al cens de vertebrats marins.
 • Aprendre nocions sobre com identificar vertebrats a mar de forma precisa: tortugues marines, taurons (grups principals), ocells marins i cetacis (rorqual comú, catxalot, cap d’olla gris i  negre, balena amb bec de Cuvier, dofí mular, comú i ratllat).
 • Observació i identificació d’espècies vertebrades a alta mar.
 • Tècniques de cens de vertebrats a mar:  material i mètodes (waypoints, transecte amb banda i mètode Distance). Presa de notes i fotografies per a la identificació.

Metodologia

En cadascuna de les jornades, una sessió teòrica amb projecció de continguts sobre fauna marina vertebrada del Mare Nostrum i identificació de les espècies més importants i un mínim de quatre hores de cens de vertebrats, amb l’ús de GPS, òptica, i altres elements de recollida de dates.

Sistema d’avaluació

Registre d’assistència. S’emetrà un certificat per la realització del curs.

Col·laboradors

Més informació

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

Observacions

Cal dur roba adequada a la climatologia que es prevegi. Un paravent, ulleres de sol i protecció solar són recomanables. S’avisarà als participants de la previsió durant la setmana del curs. Es recomana calçat de trekking o esportiu. Es recomana dur binocles. Els menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult. La no observació d’una conducta respectuosa i adequada al vaixell serà objecte d’expulsió de les àrees de cens i finalització del curs sense opció a reemborsament. Els trajectes de la terminal a les ciutats són per compta del participant. Hi ha transport públic. El vaixell marxarà a l’hora prevista sense esperar a possibles persones que es retardin.

Les dates i ruta previstes són susceptibles de canvi per motius meteorològics. Per a la realització del cens calen condicions marítimes adequades amb onades inferiors a 1 metre i vents inferiors a força 4 de forma òptima. En el supòsit de previsió adversa es contactarà els alumnes per a cercar dates o rutes alternatives.

Balaenoptera physalus

Nombre de participants

Places molt limitades. 8 persones màxim per edició. Mínim 4 persones inscrites per a la realització del curs. Es pot repetir les dues edicions ja que la tipologia de fauna observada varia i un és a principis de primavera i l’altre a principis d’estiu. En el cas de que hi hagi només 4 participants hi assistiria un sol professor.

 

Preus

 • Estudiants :                65 € per jornada
 • Públic en general:     75 € per jornada

Inclou trajectes en vaixell, sopar i dinar i serveis educatius. No inclou esmorzar, altres extres (begudes, altre menjar), transport públic a les ciutats.

Mètode de pagament: PayPal  (botó a sota, s’obre en una altra plana del navegador) o preferiblement Ingrés en Compte Corrent Pelagicus (contacteu-nos per email). La reserva no serà en ferm fins que estigui fet el pagament i hagi estat confirmada. En el cas de més sol·licituds que capacitat d’acollida s’establirà un llistat d’espera.
Vegeu la política de Cancel·lació de les activitats de Pelagicus
INSCRIPCIÓ OBERTA. PLACES MOLT LIMITADES

Event a Facebook

Seguiu-nos i interactueu amb nosaltres a l'event del curs a facebook!

Política de reserva i cancel•lació

1. S’entendrà que les activitats queden contractades en el moment del pagament de l’import de l’activitat. 2. Es retornarà la totalitat dels diners pagats pel servei contractat en el cas de cancel•lació de l’activitat per part de Pelagicus, ja sigui per causes relacionades amb la meteorologia o per impossibilitat manifesta dels organitzadors/res de poder realitzar l’activitat. 3. Si l’alumne inicia l’activitat però no l’acaba per motius aliens a l’organització no hi haurà reemborsament de l’import de la matrícula. 4. En el cas d’haver-se inscrit i s’hagi realitzat el pagament, quan no es pugui realitzar l’activitat pagada per motius aliens a l’organització i vingui per part del client , s’aplicarà la següent política de devolució de diners: a) Quan la cancel•lació tingui lloc amb més de 15 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 100%. b) Quan la cancel•lació es produeixi amb menys de 10 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 50%. Tanmateix, si l’activitat implica la contractació de serveis amb tercers no hi haurà dret d’indemnització d’aquesta part de la matrícula. c) Quan la cancel•lació es produeixi a menys de 24 hores l’import no es retornarà. Totes les devolucions de diners es faran via transferència bancària, al mateix compte que s’ha utilitzat per fer els pagaments. En cap cas es retornarà diners en metàl•lic. Si hagués comissions bancàries en aquestes devolucions, aniran a compte del client. La realització del pagament implica l’acceptació de les condicions anteriorment establertes.