Astronomia i orientació nocturna a alta mar

Published by Pelagicus on

Astronomia i orientació nocturna a alta mar

Júpiter (a dalt, a l'esquerra) i la constel·lació de l'escorpí, amb la gegant roja Antares. Juliol 2019 © Pelagicus

És coneguda l’orientació nocturna en base als estels i el magnetisme terrestre dels ocells migratoris en les seves rutes anuals. També el paper que el coneixement del firmament ha tingut en la historia de la navegació. I l’interès de saber sempre on és el Nord, per orientar-nos. Atenent que les rutes dels ferries entre Barcelona i les Balears es fan de nit, de l’inherent foscor del cel nocturn al mar i de l’absència d’obstacles que en dificultessin l’observació de l’horitzó, que millor per difondre el coneixement de tota aquesta realitat que una sessió nocturna d’astronomia a bord dels vaixells de Baleària? Això és el que vam fer el dia 1.7.2019 al vaixell Bahama Mama en ruta entre Barcelona i Eivissa.

Dirigida per la Màster en Astrofísica, Física de Partícules i Cosmologia per la Universitat de Barcelona, Ariadna Gutiérrez, la xerrada es va desenvolupar a la recepció del vaixell, a continuació de la sessió d’amenització que hi ha a bord durant els mesos d’estiu. Introduïda pel simpàtic mag del vaixell, la xerrada pràctica ‘Estels, planetes i constel·lacions: orientació nocturna al mar’ va atraure un divers públic familiar que va conèixer la diferencia entre estels i planetes, quines mides i colors tenen les estrelles o què són les constel·lacions. El fet de poder veure el planeta Júpiter, visible prop de la constel·lació de l’escorpí, amb la seva estrella principal, la gegant roja Antares, o d’aprendre a orientar-se trobant l’estrella polar en relació a la coneguda constel·lació de l’óssa major, va portar el públic cap a la coberta 8 des d’on amb binocles o a ull nu, es va poder contemplar el firmament amb el vaixell en moviment direcció Eivissa.

Una introducció a nocions astronòmiques d’interès, aprendre com diferenciar un planeta d’una estrella i sempre tenir present la direcció on volem anar, com si fóssim ocells marins, van ser les fites assolides en aquesta novedosa i singular activitat nocturna de Pelagicus i Fundació Baleària.

L'óssa major (esquerra) i l'óssa menor (dreta) amb l'estrella polar (a baix a la dreta), que senyala el nord al nostre hemisferi