Global Big Day seawatch a L’Ampolla, 10 maig 2025. La crònica
Published by Pelagicus on

Global Big Day seawatch a L'Ampolla, 10 maig 2025. La crònica
Gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de l’Ampolla, Fundació Baleària i Swarovski Optik mitjançant el seu distribuïdor Esteller S.L., un any més sortim a la mar des de l’Ampolla per observar ocells litorals i marins, jornada emmarcada en el dia mundial dels ocells migratoris 2025 i donant continuïtat a les sortides realitzades els anys anteriors.
Crònica i fotos per Ricard Gutiérrez
Descripció
Aquest 2025 hem repetit l’experiència dels tres anys anteriors de fer un seawatching en un lloc immillorable, com son les aigües del municipi de l’Ampolla, indret que recull l’avifauna del golf de Sant Jordi i el Delta de l’Ebre. Aquesta sortida marina s’emmarca en el #GlobalBigDay, una celebració a nivell mundial que busca incrementar la difusió de l’ornitologia i la conservació de l’avifauna. L’any 2025, l’aplicació informàtica eBird ha registrat fins el 16 de maig 7.941 espècies a nivell mundial observades en un sol dia, el 10.5.2025. Es tracta d’una jornada ornitològica que, gràcies a la participació d’equips locals s’incrementa la prospecció simultània arreu del planeta. Així, el 10 de maig és un molt bon dia per sortir a observar espècies marines escasses o amenaçades com l’ocell de tempesta mediterrani, però també per explorar possibilitats d’observar altres espècies interessants i registrar-les com a report a la plataforma eBird. De la mateixa forma que vam fer en anys anteriors vam sortir des de l’Ampolla a la cerca d’espècies litorals i marines amb l’objectiu clar de l’ocell de tempesta, però mirant d’anotar el màxim nombre d’espècies per al Global Big Day i atraient ocells a la barca per a fer fotografies i bones observacions. Un cop acabada la sortida es van continuar les observacions pel delta de l’Ebre per tal de confeccionar un llistat cooperatiu, com el que vam fer el 2024 (aquí està tot explicat: https://www.pelagicus.cat/celebra-el-global-big-day-2025-amb-pelagicus-al-delta-de-lebre/

Organització
L’organització d’aquesta activitat ha estat possible gràcies a la participació i col·laboració de diverses entitats, empreses i persones, actors tots ells que han treballat intensament dins els seus àmbits, confiant en Pelagicus per tal que fos un èxit i que els participants tinguessin una experiència educativa i de descoberta del medi el màxim de gratificant possible. Moltes gràcies a totes elles.
El port, litoral de l'Ampolla i Golf de Sant Jordi
Amb una embarcació ràpida amb capacitat per a 32 persones, vàrem recórrer tant les immediacions del port, que atrau ocells marins, com el litoral rocós de l'Ampolla, per endinsar-nos al golf de Sant Jordi a la cerca d'ocells més pelàgics. La mar lleugerament arrissada no va dificultar les observacions.

En el tram pelàgic del Golf de Sant Jordi, (llistat aquí https://ebird.org/checklist/S235570898) el nombre d’espècies observades va ser de 15, amb una concentració important d’espècies marines amenaçades d’extinció en aquest tram del litoral català.
El nombre de gavines corses, declarades en perill d’extinció, va ser alt i en vàrem estimar unes 80 mínim. Amb les fotos que vàrem fer es van poder llegir 11 anelles de PVC que duien les gavines, fet que ens va poder ajudar a confirmar la seva procedència. Set de les 11 havien nascut al mateix delta en anys anteriors, a la Punta de la Banya, però dues eren nascudes al port de Tarragona el 2019 i 2022 i una més al port de Castelló el 2021. Aquestes lectures donen importants dades dels moviments de les gavines. Una de les que vàrem veure, la FAHV era al Marroc, a més de 900 km de distància a Mouley Bousselham, només 21 dies abans del Global Big Day.
A banda de les gavines corses també es van veure tres espècies més declarades en perill d’extinció: el fumarell negre, la baldriga balear i un total que superava els 150 exemplars d’ocell de tempesta mediterrani, una espècie que està a punt de canviar la seva posició taxonòmica i convertir-se en un endemisme de la nostra mar i que té al golf de Sant Jordi un àrea vital d’alimentació al Mare Nostrum.
Xatracs comuns, xatracs becllargs, alguna baldriga cendrosa mediterrània – i una que mostrava caràcters intermedis amb l’espècie atlàntica Calonectris borealis-, una baldriga mediterrània i diferents corbmarins emplomatllats, sobre tot a l’entorn del Cap Roig, a l’Ampolla, van ser les espècies ‘vulnerables a l’extinció’ observades.
La presència de totes aquestes espècies amenaçades d’extinció, visibles totes en una sola sortida pelàgica, mostra la riquesa del fons marí de la zona i de la rellevància tant en aquesta època de cria com per a la hivernada de baldrigues balears i corbmarins emplomallats a la zona.







Les 15 espècies següents van ser observades durant la sortida del Golf de Sant Jordi (xifres mínimes observades) i introduïdes a la plataforma eBird conjuntament amb la resta de llistats del dia a la zona.
El llistat del tram pelàgic inclou quatre espècies en perill d’extinció (EN) i cinc vulnerables a l’extinció (VU)
- Colom roquer Columba livia 3
- Gavina corsa Ichtyaethus audouinii 80+ EN
- Gavià de potes grogues Larus michahellis 200+
- Fumarell negre Chlidonias niger 3 EN
- Xatrac comú Sterna hirundo 15 VU
- Xatrac becllarg Thalasseus sandvicensis 15 VU
- Ocell de tempesta Hydrobates (pelagicus) melitensis Mínim 150 EN
- Baldriga cendrosa mediterrània Calonectris diomedea 2 VU
- Baldriga mediterrània Puffinus yelkouan 1 VU
- Baldriga balear Puffinus mauretanicus 8 EN
- Mascarell atlàntic Morus bassanus 2
- Corb marí gros Phalacrocorax carbó 1
- Corb marí emplomallat Gulosus aristotelis 2 VU
- Martinet blanc Egretta garzetta 1
- Bernat pescaire Ardea cinerea 1
EBird. Delta de l'Ebre--Pelàgica Golf de St. Jordi 2025
Llistat cooperatiu a eBird del tram pelàgic pel Golf de Sant Jordi



A més durant el dia es va efectuar un llistat de totes les espècies vistes tant en el tram en barca com des de terra al delta de l’Ebre. En el tram del Cap Roig vam veure deu corbs marins emplomallats més i, interessant, una gralla Corvus (=Coloeus) monedula, una altra espècie declarada vulnerable a l’extinció.


Després de la foto-finish en arribar a port, la jornada del Global Big Day va continuar pel delta i es van poder aplegar 31 llistats i 114 espècies observades, totes reunides en una mena de crònica ‘trip report’ que tenim disponible de forma pública a aquest enllaç: https://ebird.org/tripreport/365566

EBird.Trip Report. Global Big Day L'Ampolla Seawatch 2025 + Delta de l'Ebre
Crònica de viatge cooperativa de tots els ocells vistos al delta de l'Ebre el dia 10.5.2025


Fins la propera!
Seguiu-nos a instagram a @pelagicusorg i bluesky a @pelagicuscat.bsky.social
Ja no som a ‘x’!
PROPERA ACTIVITAT
Jornades Fauna marina vertebrada pelàgica maig - juny 2025
