Observació de fauna amenaçada amb passatgers al Bahama Mama

Published by Pelagicus on

Observació de fauna amenaçada amb passatgers al Bahama Mama

El passat dia 3.7.2019 Pelagicus vam fer una activitat de divulgació de la fauna marina amenaçada a bord del vaixell de Baleària Bahama Mama en ruta entre Eivissa i Barcelona que va resultar un èxit entre el passatge que retornava de les seves vacances i els camioners que empren habitualment aquesta ruta.

Divulgació per als petits

Dintre de les activitats que hem dut a terme el darrer any des de Pelagicus destaca l’edició d’un pòster divulgatiu de la fauna marina amenaçada de la mà del dibuixant Àlex Mascarell. Aquest pòster, que es va poder realitzar gràcies a un crowdfunding i la col·laboració de diferents entitats com les fundacions Plegadis i Baleària ja llueix en diferents punts de les illes, Catalunya i la comunitat valenciana. Però també a les terminals i a bord dels vaixells de Baleària. Estem treballant en una versió per a colorejar dels dibuixos del pòster i van ser aquestes versions les que vam dur al Bahama Mama per a testar amb l’equip d’animació, que disposarà d’elles durant tota la temporada d’estiu de 2019. Pintar la gavina corsa, la baldriga balear o l’amenaçat fumarell comú però també la tortuga careta, alguns taurons protegits com el guilla, el blanc o el pelegrí, el rorqual comú o els dofins mulars, comú i ratllat són les propostes que ja són disponibles al Bahama Mama i que van fer les delícies dels nens alvaixell.

'Tràilers marins'

A banda d’efectuar una presentació explicativa sobre les diferents espècies de la fauna marina amenaçada del Mare Nostrum, vam dirigir-nos a la coberta del vaixell per a observar el mar, molt pla aquell dia, amb l’ajut de binocles i telescopi. Tot explicant el funcionament del GPS o com calcular la distancia a l’horitzó des del mar, es van poder observar algunes espècies marines com la baldriga balear, la baldriga cendrosa o un grup de tonyines que agitava l’aigua.

L’observació estel·lar però va ser la de dos catxalots (Physeter macrocephalus), una espècie vulnerable a l’extinció de gran mida, el segon cetaci més gran del Mare Nostrum després del rorqual comú, i que ens va mostrar a més d’una milla de distancia la seva cua mentre la copejava contra la superfície de l’aigua, un signe (slapping) considerat per alguns com a maniobra d’advertiment de perill, alerta o fins i tot d’alimentació.

Un camioner búlgar que va assistir a l’observació, en preguntar per la mida del catxalot, ràpidament el va comparar amb el seu camió tràiler quant a mides i tonatge. I és que aquests cetacis, que freqüenten aigües entre 1700 i 2000 metres de fondària en aquesta ruta d’acord amb les nostres dades, realment són imponents i de formes anguloses que poden arribar a recordar el seu vehicle a algun professional del transport.

El buf rodó, diferent de l’espigat del rorqual, també va poder ser perfectament observat i tothom va copsar com aquella mar plana acollia espècies molt rellevants i també com, malgrat la seva raresa, el vertebrat més rar que vam observar no era el catxalot com pensaven alguns sinó la petita, marró i discreta baldriga balear que havia passat volant feia una estona.

Divulgació marina, sensibilització, aprenentatge, obtenció de dades interessants en una altra jornada de Pelagicus de la ma de Fundació Baleària al Mare Nostrum.