Jornades de fauna marina vertebrada pelàgica de tardor 2022: la crònica

Published by Pelagicus on

Jornades de fauna marina vertebrada pelàgica de tardor 2022: la crònica

Un catxalot vist de prop va ser l'estrella de la 1ª jornada pelàgica de tardor 2022

Del 30.9 al vespre a l’1 d’octubre de 2022 i del 14 al 15 d’octubre hem desenvolupat a bord del ferry Dènia Ciutat Creativa, de la flota de Baleària, dues Jornades de Fauna Marina Vertebrada pelàgica corresponents a la tardor de 2022. Hem participat 7 persones procedents de diferents punts de Catalunya en ruta a Eivissa, on vàrem esmorzar a la ciutat i fer-hi breus visites a la rodalia.

Organització

L’organització d’aquestes Jornades formativo-investigadores ha estat possible gràcies a la col•laboració establerta entre Fundació Baleària i Pelagicus per a possibilitar accions de formació i estudi aprofitant els trajectes que l’empresa naviliera efectua dins l’àmbit d’actuació de l’associació. Així, Fundació Baleària va permetre el desplaçament de l’equip de Pelagicus i els assistents al curs entre Barcelona i Eivissa, facilitant l’accés a àrees restringides del vaixell on, també gràcies a la tripulació del Dènia Ciutat Creativa que va col·laborar en els avistaments, es van efectuar observacions.

Observant ocells a Toromar durant la 2ª jornada

Per què aquestes jornades?

Aquesta jornada s’emmarca en les activitats formatives i de divulgació que desenvolupa l’Associació Pelagicus, les quals tenen per objectiu incrementar el coneixement de les espècies d’ocells i fauna marina que hi ha a la Mediterrània i formar personal capacitat per fer-ne un seguiment des de vaixells.

En ple cens durant la 1ª jornada

La jornada, com les que habitualment fem al llarg de l’any,  es va centrar en la identificació dels vertebrats marins que poblen el Mare Nostrum entre Balears i Catalunya, vistos des d’un vaixell de línia comercial (ferry) i al llarg de més de 90 milles nàutiques de navegació, a banda d’altres observacions a l’entorn del port i l’illa.

Com en ocasions anteriors, a banda de familiaritzar-se amb com  està estructurat i com funciona un vaixell de línia regular, es va aprendre i es va emprar tècniques de cens dels vertebrats marins, a tres nivells:

  1. a) anotació de waypoints amb GPS portàtil,
  2. b) cens amb bandes amb determinació de densitats lineals i
  3. c) taxes de trobada i fonaments del mètode Distance Sampling.

Es va ensenyar als alumnes el mètode de recollida de dades, amb la determinació de la distància a l’horitzó en funció de l’alçada del punt d’observació i amb el reconeixement d’espècies marines vertebrades, especialment ocells i cetacis però també alguns peixos de gran mida i la tortuga careta.

Els assistents han pogut copsar la dificultat, i el mètode, de trobar i senyalar on eren les espècies a mar, calcular la distància des del vaixell o determinar-ne l’espècie, especialment en el cas dels ocells i en diferents condicions marítimes que en algun cas van fer més difícils les observacions.

Trobada

Proveïts de les targetes d’embarcament, els  grup de persones que anàvem a embarcar-nos en cadascuna de les jornades pelàgiqies organitzades per l’entitat, ens vam trobar a les 20:00 del dia de sortida a la terminal de Baleària del port de Barcelona. El vaixell era atracat al moll adossat a la terminal que Baleària té allà.

Participants en la 1ª jornada
Participants en la 2ª jornada

El vaixell

El Dènia Ciutat Creativa és diferent als altres vaixells que solen fer rutes des de Barcelona. Hi ha una coberta superior des de la qual observar i que coincideix amb un bar i solàrium. La particularitat del buc però és la velocitat: és més lent que la resta, el que faculta fer observacions de més qualitat al mar i proveeix d’una hora més de cens en el trajecte a Eivissa. Malgrat arribi una hora més tarda a l’illa dificultant, o impossibilitant com va passar la primera jornada, la visita a Ses Salines en arribar a al port d’Eivissa entre les 7 i les vuit del matí, per tornar a embarcar cap a les 9:30. Amb tot, la velocitat va facultar bones observacions de fauna durant el transsecte marí.

Observant des del pont del Dènia
Arribada tardoral a Eivissa

Eivissa

Amb el menor temps disponible, la visita a les zones naturals d’Eivissa va ser molt ràpida. En la primera jornada només vàrem poder passar per la zona en restauració de Ses Feixes, prop el port, que no va proporcionar grans observacions de fauna. En la segona jornada sí vàrem poder arribar a l’aguait de Toromar, al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa, malgrat el temps disponible gairebé va ser el de saludar els flamencs i fauna propera i tornar a la ciutat.

Sí que vàrem gaudir però de l’habitual reconfortant i reconstituent esmorzar a Eivissa ciutat, després del qual en tornar a port encara vàrem fer alguna observació dins el mateix i des de la cobertar superior del Dènia Ciutat Creativa.

Port d'Eivissa
Observatori de Toromar
Flamenc (Phoenicopterus roseus)

Sortida del vaixell

El Dènia Ciutat Creativa va sortir lent però segur i puntual d’Eivissa. Al port hi havia gavines corses entre els gavians argentats i algun corbmarí emplomallat llunyà. Tot el tram de la costa sudest d’Eivissa sol produir baldrigues balears i cendroses, que no van fallar a les que es va afegir un mascarell hivernant ja arribat a la zona durant la segona jornada. A Tagomago es veien de lluny desenes de falcons de la reina, localment anomenat falcó marí i en aquell tram vàrem observar dofí mular durant la primera jornada pelàgica..

La 1ª jornada va començar amb mar plana
Corbmarí emplomallat mediterrani (Gulosus aristotelis)
Far de Tagomago, l'illa dels falcons marins
Falcons de la reina o marins a Tagomago (Falco eleonorae)

El cens

Havent dinat es pujà al pont del vaixell on l’oficial romanès, que ja ens coneixia d’altres viatges, ens va acomodar al costat d’estribord del vaixell des d’on ens mouríem per tota la part de la proa del vaixell cercant espècies.

Les condicions marítimes van ser raonablement bones malgrat un vent sobtat ens va fer la guitza durant bona part de la segona jornada, dificultant l’observació de cetacis fins que no va calmar. Totes les observacions van ser registrades amb el GPS amb indicació de posició, distància a l’ocell i angle d’observació.

En la primera jornada l’estrella va ser un catxalot observat molt a prop del vaixell emetent el seu característic buf frontal i rodó. No va aparèixer durant la segona jornada on sí que, com la primera, vàrem poder gaudir dels dofins ratllats. Ocells marins com la baldriga balear es notava que havien tornat de l’Atlàntic i anaven circulant de babord a estribord i viceversa durant els viatges, amb alguna baldriga cendrosa també present. Ja es van veure les primeres gavines menudes també, amb alguna observació de gavina capnegra.

D’interès va ser el nombre d’ocells terrestres que es van aturar o passar prop el vaixell durant les jornades. En la segona destaca un mussol emigrant volant mar endins o les dues cueretes blanques que van fer tot el viatge amb nosaltres, deixant-se fotografiar prou bé mentre es cruspien els trossos d’aliment que els donàvem.

Baldriga cendrosa mediterrània (Calonectris diomedea)
Catxalot (Physeter macrocephalus)
Buscant cetacis i baldrigues durant la 2ª jornada
Mascarell (Morus bassanus)
Baldriga balear [virot] (Puffinus mauretanicus)

Resum

La previsió marítima no és infal·lible i en el cas de la segona jornada en la va jugar amb el vent, que sí afavoria la presència de baldrigues. Mai saps quin ocell terrestre veuràs al mig del mar, o a la coberta del vaixell on vas, que probablement suposi la diferència entre la vida i la mort per a aquests migrants cansats. Quant a les espècies de sota l’aigua, com diem sempre, cada viatge és diferent, és com una rifa en la que no saps que et tocarà. I és per això que als alumnes no se’ls pot prometre res més que aprendran el mètode i que prestarem atenció al mar per a aprendre i generar dades útils per a la conservació de les espècies. La primera jornada va tenir el premi d’un catxalot. La segona de veure el rol que fan els vaixells per salvar espècies com les cueretes que viatjaven amb nosaltres. Sempre hi  ha coses interessants a veure, ara, per veure-les cal provar i sortir a la mar. Hi tornarem l’any que ve.

Cuereta blanca 'polissó' (Motacilla alba alba)
La tardor és més imprevisible que la primavera i encertar el pronòstic meteorològic més complicat. Amb tot la migració dels ocells és sempre una caixa de sorpreses i els cetacis tornen a ser presents en nombre variable, però superior al de l’època estival. Això ho sabem gràcies a aquestes jornades i transsectes. Gràcies Fundació Baleària per fer possible aquestes Jornades i aquest coneixement.
Ricard Gutiérrez
Pelagicus

Properes activitats

Pelagicus continuarà les seves activitats amb accions combinant més educació i investigació sobre fauna marina pelàgica. Resteu atentes i atents a les nostres xarxes socials i al bloc per a futures activitats. Moltes gràcies pel vostre interès i atenció.