‘Las últimas de la Filipinas’. Entendiendo las aves litorales y marinas y sus hábitats

Published by Pelagicus on

‘Las últimas de la Filipinas’. Entendiendo las aves litorales y marinas y sus hábitats

Una revisió d'aquest llibre de Ricard Gutiérrez (Tundra Ediciones 2020) a càrrec d'Emma Guinart

‘Las últimas de la Filipinas’. Entendiendo las aves litorales y marinas y sus hábitats, un llibre que tracta sobre aspectes relacionats amb la conservació d’ocells que es troben en l’espai litoral, a la part terrestre més propera al mar -penya-segats i platges- i endinsant-se fins als ocells pelàgics. S’hi descriuen vivències experimentades per l’autor, en Ricard Gutiérrez, un dels membres fundadors de Pelagicus i gestor de fauna i espais naturals protegits des de fa molts anys.

Un recull narratiu d’experiències personals i aspectes sobre la gestió d’espais litorals protegits, escrites al detall com si fossin explicades de viva veu per l’autor, com si es tractés d’un relat oral. Hi surten esmentats molts companys i companyes de professió, partícips d’algunes de les situacions viscudes i també amics, algun dels quals ja no hi és.

Interessants explicacions sobre ecologia aplicada, discussions taxonòmiques, normativa relacionada amb la protecció d’espècies i hàbitats, descripció dels estatus d’amenaça de les espècies a nivell estatal, accions concretes de projectes Lifes,  de seguiments exhaustius d’ocells marins realitzats per part dels membres de Pelagicus, de l’experiència personal viscuda en un episodi catastròfic com el vessament de petroli del Prestige davant les costes de Galícia i d’aventures diverses. Val la pena però, destacar-ne el relat històrico-evolutiu del delta del Llobregat (capítols 4 i 5), sotmès a inacabables pressions. Un relat llarg i dens però molt pedagògic, sobre un delta que perdura malgrat tot, en part gràcies als esforços de l’autor, entre altres persones que surten esmentades en el llibre.

Es recomana la lectura d’aquest llibre, no perquè l’hagi escrit un dels membres de Pelagicus, sinó per la quantitat d’informació valuosa sobre aspectes de gestió i conservació litoral concentrada en un llibre de butxaca i explicada de forma planera, on es fa evident l’extens coneixement que té l’autor sobre la matèria.

‘Las últimas de la Filipinas’. Entendiendo las aves litorales y marinas y sus hábitats

Podeu comprar el llibre a la web de Tundra ediciones clicant sobre aquesta imatge
18€ iva i despeses de tramesa incloses