Jornada Fauna marina vertebrada pelàgica, tardor 2019 : 3-5 d’octubre 2019

Published by Pelagicus on

Jornada Fauna marina vertebrada pelàgica, tardor 2019: 3-5.10.2019

Una oportunitat doble per a observar la fauna marina vertebrada del 'Mare Nostrum' des de ferries de Baleària i aprendre tant a identificar-la com la metodologia per a censar-la i cartografiar-la de la mà dels experts de Pelagicus, amb anys d’experiència en aquestes tasques. Durant dos dies i dues nits visitarem aigües de Catalunya, les Balears i València en un trajecte marí de cens d’Eivissa a València i de Palma a Barcelona, dels dies 3 a 5 d'octubre. Quatre transsectes en vaixell, dos nocturns i dos diürns que ens portaran de Barcelona a Eivissa, d’Eivissa a València, d’allà a Palma i de Mallorca a Barcelona, amb temps per visitar espais naturals de les Pitiüses, l’entorn de l’Albufera de València i de Palma de Mallorca. Tot això gràcies a la col•laboració de la Fundació Baleària.

Descripció

La jornada pelàgica explorarà les aigües de la Demarcació Marina Levantino-Balear, un àrea on hi ha activa una estratègia marina de protecció del medi i que abraça les aigües del llevant ibèric i les Balears. La jornada es centrarà, en plena època de migració d’ocells, en la identificació dels vertebrats marins que poblen el Mare Nostrum entre Balears, Comunitat Valenciana i Catalunya, vistos des de vaixells de línia comercial (ferries) i al llarg de les rutes que connecten Barcelona amb Palma de Mallorca i Eivissa i València.

S’aprendran i empraran les tècniques de cens dels vertebrats (anotació de waypoints, cens amb bandes amb determinació de densitats lineals i taxes d’encontre i fonaments del mètode Distance) i s’observaran espècies pelàgiques que poden incloure cetacis (de dofins a  catxalot), ocells marins i altres.

Hores lectives

Horas lectives: 20

Programa de les Jornades

Barcelona – Eivissa – València – Mallorca – Barcelona 3-5.10.20199

Dia 3.10.2019

 • 19:30 Trobada a la terminal de Baleària de Barcelona per a embarcar-se direcció Eivissa a bord del ferry SICILIA8. Pujada a bord, acomodació i sopar a bord (inclòs) 1,2. Briefing i visita a les cobertes exteriors del vaixell.
 • 22:00 Sortida del ferry SICILIA direcció a Eivissa3,4

Dia 4.10.2019

 • 06:45 Arribada del ferry al port d’Eivissa. Desembarcament a les 07:30.
 • 07:30 Visita al Parc Natural de Ses Salines. Observació d’ocells i esmorzar (no inclòs) al llarg del matí.
 • 13:30 Procediment d’embarcament al ferry HEDY LAMARR direcció València1
 • 14:00 Sortida del ferry direcció València. Dinar a bord i observació de fauna marina fins l’arribada a València6
 • 19:00 Arribada prevista a València
 • 19:15-19:30h Procediment de desembarcament i trasllat a la terminal
 • 19:30-21:00h Visita, si el temps ho permet, a àrees de l’entorn de l’Albufera de València.
 • 21:00 Procediment d’embarcament al HEDY LAMARR direcció Palma de Mallorca1
 • 21:45 Sortida del ferry direcció Palma de Mallorca. Sopar a bord.Allotjament.

Dia 5.10.2019

 • 07:00 Arribada del ferry al port de Palma. Desembarcament a les 07:15.
 • 07:30-11:30  Opció de temps lliure a Palma de Mallorca o visita a espais naturals i pobles. Observació d’ocells i esmorzar (no inclòs) al llarg del matí.
 • 11:30  Procediment d’embarcament al ferry HYPATIA DE ALEJANDRIA direcció Barcelona1
 • 12:30 Sortida del ferry direcció Barcelona.
 • 12:30 – 13:30 Dinar a bord2
 • 13:30 – 18:45 Cens de vertebrats marins des de la proa del vaixell7
 • 19:45 Arribada prevista a Barcelona
 • 19:45 – 20:00h Procediment de desembarcament i trasllat a la terminal

Durant els trajectes hi haurà una sessió teòrica. Fauna marina vertebrada del Mare Nostrum. Espècies de tortugues, taurons, cetacis i ocells marins que es poden veure durant el trajecte.

  Notes aplicables a la jornada

  1. Cal acreditar la identitat del viatger (DNI o passaport). Vegeu: https://www.balearia.com/ca/identificacio
  2. El sopar i dinar inclou primer plat, segon, postre a triar dins el self-service del vaixell i segons el menú del dia. Habitualment inclou una beguda.
  3. Reviseu els consells de seguretat del ferry https://www.balearia.com/ca/seguretat
  4. L’equipatge que no vulguis dur al camarot anirà dins un vehicle que durem. Es prega racionalitzar el que dugueu i acomodar-lo a un equipatge de mà més òptica.
  5. Els viatges inclouen el sopar i dinar (pa, primer, segon, un postre i una beguda). Qualsevol extra a bord o fora és per compte dels alumnes.
  6. Al port d’Eivissa hi poden haver gavians argentats i gavines corses, gavines vulgars, xatracs becllargs, corbmarí emplomallat i en alguna ocasió hem vist dofins mulars. Al port de Palma corbmarí emplomallat, gavians argentats, algun xatrac becllarg i gavina corsa i en alguna ocasió depenent de l’estat de la mar s’ha observat dofí mular. L’entorn del port de València pot presentar xatracs de diferents espècies i les mateixes espècies de gavines i gavians.
  7. A criteri del capità es podrà accedir a zones restringides del vaixell. Ens haurem de retirar obligatòriament quan els oficials ho determinin o per causa major. Horaris aproximats.
  8. La companyia pot canviar el vaixell que operi la ruta i es poden patir modificacions d’horari per causa major o retards a l’entrada del port de Barcelona per trànsit de vaixells.
  9. Horaris del curs susceptibles a modificacions per qüestions tècniques.
  10. Acceptació al curs supeditada a l’acceptació de les condicions d’embarcament i participació en la prospecció així com a la política de cancel·lació.

  Inscripció

  Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

  Ponents

  Ricard Gutiérrez
  Biòleg, ornitòleg especialista en fauna litoral i marina
  Emma Guinart
  Ambientòloga, especialista en fauna litoral i marina

  Dirigit a

  Estudiants de Biologia i Ciències Ambientals, interessats en la natura i el coneixement de la fauna, professionals del sector ambiental i públic en general amb ganes de conèixer la fauna marina.

  Caldrà, si és el cas, acreditar la condició d’estudiant. Pelagicus es reserva el dret d’admissió.

  Requisits

  Adreçat al públic adult interessat en el tema, sense necessitat de tenir cap formació especial. És recomanable dur prismàtics i càmera fotogràfica, reflex o compacta.

  En el cas de ser susceptible al mareig, i malgrat els trajectes es faran en mars pel general tranquils, es recomana dur medicaments adequats per a evitar-los.

  Objectius

  • Reconeixement bàsic de l’estructura, mecanisme de funcionament i dinàmica a bord  d’una embarcació tipus ferry i la seva utilitat per al cens de vertebrats marins.
  • Aprendre nocions sobre com identificar vertebrats a mar de forma precisa: tortugues marines, taurons (grups principals), ocells marins i cetacis (rorqual comú, catxalot, cap d’olla gris i  negre, balena amb bec de Cuvier, dofí mular, comú i ratllat).
  • Observació i identificació d’espècies vertebrades a alta mar.
  • Tècniques de cens de vertebrats a mar:  material i mètodes (waypoints, transecte amb banda i mètode Distance). Presa de notes i fotografies per a la identificació.

  Metodologia

  En cadascuna de les jornades, una sessió teòrica amb projecció de continguts sobre fauna marina vertebrada del Mare Nostrum i identificació de les espècies més importants i un mínim de quatre hores de cens de vertebrats, amb l’ús de GPS, òptica, i altres elements de recollida de dates.

  Sistema d’avaluació

  Registre d’assistència. S’emetrà un certificat per la realització del curs.

  Col·laboradors

  Més informació

  Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

  Observacions

  Cal dur roba adequada a la climatologia que es prevegi. Un paravent, ulleres de sol i protecció solar són recomanables. S’avisarà als participants de la previsió durant la setmana del curs. Es recomana calçat de trekking o esportiu. Es recomana dur binocles. Els menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult. La no observació d’una conducta respectuosa i adequada al vaixell serà objecte d’expulsió de les àrees de cens i finalització del curs sense opció a reemborsament. Els trajectes de la terminal a les ciutats són per compta del participant. Hi ha transport públic. El vaixell marxarà a l’hora prevista sense esperar a possibles persones que es retardin.

  Les dates i ruta previstes són susceptibles de canvi per motius meteorològics. Per a la realització del cens calen condicions marítimes adequades amb onades inferiors a 1 metre i vents inferiors a força 4 de forma òptima. En el supòsit de previsió adversa es contactarà els alumnes per a cercar dates o rutes alternatives.

  Nombre de participants

  Places molt limitades. 8 persones màxim per edició.

  Mínim 4 persones inscrites per a la realització del curs.

   

  Preus

  • Estudiants :                130 € per tota la jornada
  • Públic en general:     150 € per tota la jornada

  Inclou trajectes en vaixell, sopar i dinar i serveis educatius. No inclou esmorzar, altres extres (begudes, altre menjar), transport públic a les ciutats.

  Mètode de pagament: PayPal  (botó a sota, s’obre en una altra plana del navegador) o preferiblement Ingrés en Compte Corrent Pelagicus (contacteu-nos per email). La reserva no serà en ferm fins que estigui fet el pagament i hagi estat confirmada. En el cas de més sol·licituds que capacitat d’acollida s’establirà un llistat d’espera.
  Vegeu la política de Cancel·lació de les activitats de Pelagicus
  Sou de Balears? Voleu fer només el dia 5-6.10? Contacteu-nos!
  INSCRIPCIÓ OBERTA. PLACES MOLT LIMITADES

  Residents a Balears

  Teniu l'oportunitat de fer mitja jornada el dia 5.10 fins el dia 6.10 a les set del matí, sortint de Palma o d'Eivissa i efectuant el transsecte marí Eivissa- València. Públic en general 80€ Estudiants 70€ Contacteu-nos!

  Event a Facebook

  Seguiu-nos i interactueu amb nosaltres a l'event del curs a facebook!

  Cròniques de jornades anteriors

  A la web teniu les cròniques, amb fotos de les jornades anteriors celebrades l'hivern i primavera de 2019! Amb opinions del personal participant!

  Política de reserva i cancel•lació

  1. S’entendrà que les activitats queden contractades en el moment del pagament de l’import de l’activitat. 2. Es retornarà la totalitat dels diners pagats pel servei contractat en el cas de cancel•lació de l’activitat per part de Pelagicus, ja sigui per causes relacionades amb la meteorologia o per impossibilitat manifesta dels organitzadors/res de poder realitzar l’activitat. 3. Si l’alumne inicia l’activitat però no l’acaba per motius aliens a l’organització no hi haurà reemborsament de l’import de la matrícula. 4. En el cas d’haver-se inscrit i s’hagi realitzat el pagament, quan no es pugui realitzar l’activitat pagada per motius aliens a l’organització i vingui per part del client , s’aplicarà la següent política de devolució de diners: a) Quan la cancel•lació tingui lloc amb més de 15 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 100%. b) Quan la cancel•lació es produeixi amb menys de 10 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 50%. Tanmateix, si l’activitat implica la contractació de serveis amb tercers no hi haurà dret d’indemnització d’aquesta part de la matrícula. c) Quan la cancel•lació es produeixi a menys de 24 hores l’import no es retornarà. Totes les devolucions de diners es faran via transferència bancària, al mateix compte que s’ha utilitzat per fer els pagaments. En cap cas es retornarà diners en metàl•lic. Si hagués comissions bancàries en aquestes devolucions, aniran a compte del client. La realització del pagament implica l’acceptació de les condicions anteriorment establertes.