III Curs Ocells marins hivernants. Delta de l’Ebre. 2-3 Març 2024

Published by Pelagicus on

Curs. Ocells marins hivernants. 3ª edició. Delta de l’Ebre. 2-3 Març 2024

Una nova oportunitat per aprendre a identificar amb precisió els ocells marins, conèixer les famílies i espècies marines amenaçades d'extinció a Catalunya. Tot això en el marc incomparable del Delta de l'Ebre i en col·laboració amb la Fundació Plegadis. Amb la participació de Fundació Balearia, Ornis, Esteller/Swarovski Optik i l'Ajuntament de l'Ampolla

Descripció

Aquesta és la tercera edició del Curs d’ocells marins hivernants de Pelagicus, les anteriors efectuades el 2019 i 2022. El curs es centra en la identificació dels ocells marins que hivernen a Catalunya i el litoral mediterrani ibèric. El delta de l’Ebre és un indret òptim per a la cerca de les diferents espècies de gavines i xatracs amb els seus plomatges hivernals, algunes ja mudant al d’estiu i diferenciar-ne espècies i edats. A més, aprendrem a diferenciar les diferents famílies d’ocells marins i les cercarem pel delta. Veurem quines d’aquestes espècies estan en perill d’extinció i quines altres espècies marines vertebrades de Catatalunya també ho estan. Hi haurà sessions pràctiques al camp per al reconeixement d’espècies.

Hores lectives

Horas lectives: 8

Programa del Curs

Dissabte, 2 de març de 2024

(horaris aproximats subjectes a condicions meteorològiques)

 • 8:30 – 9:00h                      Recepció            
 • 9:00 – 10:00h                    Com identificar els ocells
 • 10:00 – 11:00h                  Famílies d’ocells marins a la llista catalana d’ocells I
 • 11:00 – 11:30h                  Pausa – cafè
 • 11:30 – 14:00h                  Reconeixement  d’espècies a la badia dels Alfacs
 • 14:00 – 15:30h                  Dinar a Fundació Plegadis (inclòs al preu)
 • 15:30 – 17:00h                  Famílies d’ocells marins a la llista catalana d’ocells II
 • 17:00 – 19:00h                  Observació d’ocells marins al camp. Dormidor de gavines.

Inscripció

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

Ponents

Emma Guinart
Ambientòloga, especialista en fauna litoral i marina
Ricard Gutiérrez
Biòleg, ornitòleg especialista en fauna litoral i marina
Sergi Sales
Enginyer, anellador expert i coordinador de Fundació
Plegadis

Dirigit a

Estudiants de Biologia i Ciències Ambientals, interessats en la natura i el coneixement de la fauna, professionals del sector ambiental i turístic (hotels, guies, monitors ambientals…) i públic en general amb ganes de conèixer la fauna litoral.

Caldrà, si és el cas, acreditar la condició d’estudiant. Pelagicus es reserva el dret d’admissió.

Requisits

Adreçat al públic adult interessat en el tema, sense necessitat de tenir cap formació especial. És recomanable dur prismàtics i càmera fotogràfica, reflex o compacta.

Objectius

 • Aprendre nocions sobre com identificar ocells al camp i mar de forma precisa
 • Reconeixement de les famílies d’ocells marins de Catalunya
 • Identificació i datació de les espècies d’ocells marins hivernants a Catalunya, amb apunts relatius a la seva fenologia i estat de conservació
 • Tècniques de presa de notes i fotografies per a la identificació

Metodologia

Tres sessions teòriques amb projecció de presentacions i exercicis pràctics i dues de camp amb observació amb l’ajuda de telescopis i binocles d’alta gama.

Sistema d’avaluació

Registre d’assistència. S’emetrà un certificat per la realització del curs.

Col·laboradors

FAQS

Dinars a Fundació Plegadis mitjançant càtering. Si teniu requeriments especials (al·lèrgies, celiaquia, vegetarià) ens ho comuniqueu en fer la inscripció

Treballem amb Fundació Plegadis per oferir una opció d’allotjament barat a la zona en base a apartaments compartits com en ocasions anteriors.

HI ha lloc d’aparcament de sobres a Fundació Plegadis. Si veniu amb autocaravana podeu pernoctar durant el curs.

Més informació i dubtes

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

Observacions

Cal dur roba adequada a la climatologia que es prevegi. S’avisarà als participants de la previsió durant la setmana del curs. Es recomana calçat de trekking o esportiu, no calen botes d’aigua. Es recomana dur binocles. El preu del curs inclou el dinar de dissabte, beguda inclosa, a Fundació Plegadis. Els desplaçaments pel delta es faran amb vehicles propis. Consultar en el cas de no disposar de vehicle propi. Els menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult.

Lloc

Aula Fundació Plegadis, Sant Carles de la Ràpita

Partida Casablanca, Polígon 11, Parcela 31, 43540 Sant Carles de la Ràpita, Tarragona

http://www.fundacioplegadis.org

40.626118, 0.613896

https://www.google.com/maps/place/Fundació+Plegadis

Nombre de participants

Curs de dissabte a Fundació Plegadis

35 persones màxim. Mínim 10 persones inscrites per a la realització del curs.

L'aula Plegadis durant el curs de marines de Pelagicus el febrer de 2019

Preus

Mantenim preus de 2023!

Curs de dissabte 2.3.2023

 • Estudiants i voluntaris de Fundació Plegadis:                 70 €
 • Públic en general:    80 €
Mètode de pagament:
 • PayPal  (botó a sota, s’obre en una altra plana del navegador)
 • Ingrés en Compte Corrent Pelagicus (contacteu-nos per email pel nº de CC i també per possibilitat d’altres mètodes).

La reserva no serà en ferm fins que estigui fet el pagament i hagi estat confirmada. En el cas de més sol·licituds que capacitat d’acollida s’establirà un llistat d’espera.

Vegeu la política de Cancel·lació de les activitats de Pelagicus
INSCRIPCIÓ OBERTA JA. PLACES LIMITADES

BEQUES PER A RESIDENTS A BALEARS

Com els darrers anys, Fundació Baleària col·labora amb Pelagicus i el curs i ofereix 10 beques de desplaçament gratuït entre Balears (totes les illes) i Catalunya amb els seus veixells per tal que persones interessades que visquin a les Illes Balears puguin desplaçar-se gratuïtament a Catalunya i puguin assistir al curs. Així mateix, ofereix una bonificació del 70% del preu de la matrícula d'inscripció del curs de dissabte. A banda de les 10 persones es podrà embarcar un màxim de dos vehicles també per facilitar el desplaçament al delta de l'Ebre.

Aquelles persones que hi estigueu interessades, envieu-nos un correu electrònic a info @ pelagicus.cat i ens posarem en contacte amb vosaltres tan aviat com puguem. Pelagicus i Fundació Plegadis han arribat també a un acord per a facilitar allotjament a baix preu a les persones que ho desitgin i es vulguin desplaçar al curs. Una oportunitat única per a gaudir de l'avifauna hivernal del Delta de l'Ebre! Places limitades! Places exhaurint-se! no espereu a l'últim moment!

OBSEQUI PER ALS PRIMERES PERSONES MATRICULADES!

Gràcies a Esteller, representant estatal de Swarovski Optik, disposem d'un estoc de gorres oficials Swarovski, valorades en 37 € que seran regalades a les primeres persones que s'apuntin al curs. Per a la resta tindrem un pin de Swarovski! Fins esgotar existències! APUNTA'T AVIAT AL CURS I EMPORTA'T UN REGAL PER GAIREBÉ LA MEITAT DEL VALOR DEL MATEIX

Extensió opcional diumenge 3.3.2024

 • 4 hores d’observació d’ocells aquàtics i marins incloent-hi sortida en barca de tres hores i mitja pel litoral de l’Ampolla, Badia del Fangar i mar del delta de l’Ebre (09:00-13:00)
  • 40€ públic en general
  • 35€ estudiants

SORTIDA EN BARCA DIUMENGE 3.3.2024

El diumenge 3.3.2024 en el marc del curs i amb prioritat pels alumnes inscrits dissabte, efectuarem una sortida en barca per l'hemidelta nord visitant el litoral rocós de l'Ampolla, la seva badia i la punta del Fangar i la costa del Delta de l'Ebre a l'hemidelta nord a la cerca d'ocells marins hivernants.
En el cas que hi hagi places lliures per alumnes no inscrits al curset ho anunciarem oportunament. Però us podeu apuntar en llista d'espera ja. Horaris i trajecte de la jornada susceptibles a modificacions per qüestions tècniques i marítimes a judici del capità en ares de la seguretat de la tripulació i qualitat de les observacions. Acceptació a la sortida supeditada a l’acceptació de les condicions d’embarcament i participació en la prospecció així com a la política de cancel·lació. 25 PLACES TOTALS DISPONIBLES

Crònica del curs d'ocells marins 2022

A la web teniu la crònica, amb fotos del curs 2022 en aquest cas sobre ocells marins i altres jornades pelàgiques celebrades el darrer any.

Crònica de la sortida en barca del curs 2022

A la web teniu la crònica, amb fotos de la sortida amb la mateixa embarcació que la que farem feta el curs 2022 en època hivernal

Crònica del Global Big Day Seawatch 2023

A la web teniu la crònica, amb fotos de la sortida amb la mateixa embarcació que la que farem feta el Global Big Day 2023

Política de reserva i cancel•lació

1. S’entendrà que les activitats queden contractades en el moment del pagament de l’import de l’activitat. 2. Es retornarà la totalitat dels diners pagats pel servei contractat en el cas de cancel•lació de l’activitat per part de Pelagicus, ja sigui per causes relacionades amb la meteorologia o per impossibilitat manifesta dels organitzadors/res de poder realitzar l’activitat. 3. Si l’alumne inicia l’activitat però no l’acaba per motius aliens a l’organització no hi haurà reemborsament de l’import de la matrícula. 4. En el cas d’haver-se inscrit i s’hagi realitzat el pagament, quan no es pugui realitzar l’activitat pagada per motius aliens a l’organització i vingui per part del client , s’aplicarà la següent política de devolució de diners: a) Quan la cancel•lació tingui lloc amb més de 15 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 100%. b) Quan la cancel•lació es produeixi amb menys de 15 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 50%. Tanmateix, si l’activitat implica la contractació de serveis amb tercers no hi haurà dret d’indemnització d’aquesta part de la matrícula. c) Quan la cancel•lació es produeixi a menys de 24 hores l’import no es retornarà. Totes les devolucions de diners es faran via transferència bancària, al mateix compte que s’ha utilitzat per fer els pagaments. En cap cas es retornarà diners en metàl•lic. Si hagués comissions bancàries o de gestió per PayPal en aquestes devolucions, aniran a compte del client i seran descomptades del retorn. La realització del pagament implica l’acceptació de les condicions anteriorment establertes.

Si penses que no saps o t'agradaria saber-ne més sobre ocells i fauna marina, aquest és el teu curs