Curs. Identificació de limícoles. Delta de l’Ebre. 4-5 Març 2023

Published by Pelagicus on

Curs. Identificació de limícoles. 2ª edició. Delta de l’Ebre. Març 2023

Una nova oportunitat per aprendre a identificar el grup dels limícoles, conèixer les famílies i espècies presents a Catalunya, València i les Illes. Tot això en el marc incomparable del Delta de l'Ebre i en col·laboració amb la Fundació Plegadis entre la fi de la hivernada i el principi de la migració

Descripció

El curs es centra en la identificació dels limícoles que són presents a finals d’hivern a Catalunya. El delta de l’Ebre és un indret òptim per a la cerca de les diferents espècies i grups de limícoles amb els seus plomatges hivernals i alguns ja mudant al d’estiu. Coneixerem espècies i les cercarem al delta. Hi haurà sessions pràctiques al camp per al reconeixement d’espècies.

Hores lectives

Horas lectives: 8

Programa del Curs

Dissabte, 4 de març de 2023

(horaris aproximats subjectes a condicions meteorològiques)

 • 8:30 – 9:00h                      Recepció            
 • 9:00 – 10:00h                    Com identificar els ocells (limícoles)
 • 10:00 – 10:30h                  Pausa – cafè
 • 10:30 – 14:00h                  Reconeixement d’espècies a l’hemidelta sud
 • 14:00 – 15:30h                  Dinar a Fundació Plegadis (inclòs al preu)
 • 15:30 – 17:00h                  Famílies de limícoles a la llista d’ocells del Mare Nostrum I
 • 17:00 – 17:30h                  Pausa-cafè
 • 17:30 – 19:00h                  Famílies d’ocells limícoles a la llista d’ocells del Mare Nostrum II

Inscripció

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

Ponents

Ricard Gutiérrez
Biòleg, ornitòleg especialista en fauna litoral i marina
Sergi Sales
Enginyer, anellador expert i coordinador de Fundació
Plegadis

Dirigit a

Estudiants de Biologia i Ciències Ambientals, interessats en la natura i el coneixement de la fauna, professionals del sector ambiental i turístic (hotels, guies, monitors ambientals…) i públic en general amb ganes de conèixer la fauna litoral.

Caldrà, si és el cas, acreditar la condició d’estudiant. Pelagicus es reserva el dret d’admissió.

Requisits

Adreçat al públic adult interessat en el tema, sense necessitat de tenir cap formació especial. És recomanable dur prismàtics i càmera fotogràfica, reflex o compacta.

Objectius

 • Aprendre nocions sobre com identificar ocells al camp de forma precisa
 • Reconeixement de les famílies de limícoles de Catalunya, València i Illes  Balears.
 • Identificació i datació de les espècies de limícoles presents a Catalunya a l’hivern, amb apunts relatius a la seva fenologia i estat de conservació
 • Tècniques de presa de notes i fotografies per a la identificació

Metodologia

Tres sessions teòriques amb projecció de presentacions i exercicis pràctics i dues de camp amb observació amb l’ajuda de telescopis i binocles d’alta gama.

Sistema d’avaluació

Registre d’assistència. S’emetrà un certificat per la realització del curs.

Col·laboradors

FAQS

Dinars a Fundació Plegadis. A hores d’ara no està fixat si serà un càtering o similar. Si teniu requeriments especials (al·lèrgies, celiaquia, vegetarià) ens ho comuniqueu en fer la inscripció

Treballem amb Fundació Plegadis per oferir una opció d’allotjament barat a la zona en base a apartaments compartits com en ocasions anteriors.

HI ha lloc d’aparcament de sobres a Fundació Plegadis. Si veniu amb autocaravana podeu pernoctar durant el curs.

Més informació

Escriviu-nos a info @ pelagicus.cat

Observacions

Cal dur roba adequada a la climatologia que es prevegi. S’avisarà als participants de la previsió durant la setmana del curs. Es recomana calçat de trekking o esportiu, no calen botes d’aigua. Es recomana dur binocles. El preu del curs inclou el dinar de dissabte, beguda inclosa, a Fundació Plegadis. Els desplaçaments pel delta es faran amb vehicles propis. Consultar en el cas de no disposar de vehicle propi. Els menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult.

Lloc

Aula Fundació Plegadis, Sant Carles de la Ràpita

Partida Casablanca, Polígon 11, Parcela 31, 43540 Sant Carles de la Ràpita, Tarragona

http://www.fundacioplegadis.org

40.626118, 0.613896

https://www.google.com/maps/place/Fundació+Plegadis

Nombre de participants

30 persones màxim. Mínim 10 persones inscrites per a la realització del curs.

L'aula Plegadis durant el curs de marines de Pelagicus el febrer de 2019

Preus

 • Estudiants i voluntaris de Fundació Plegadis:                 70 €
 • Públic en general:    80 €
Mètode de pagament:
 • PayPal  (botó a sota, s’obre en una altra plana del navegador)
 • Ingrés en Compte Corrent Pelagicus (contacteu-nos per email pel nº de CC i també per possibilitat d’altres mètodes).

La reserva no serà en ferm fins que estigui fet el pagament i hagi estat confirmada. En el cas de més sol·licituds que capacitat d’acollida s’establirà un llistat d’espera.

Vegeu la política de Cancel·lació de les activitats de Pelagicus
INSCRIPCIÓ OBERTA JA. PLACES LIMITADES

BEQUES PER A RESIDENTS A BALEARS

Fundació Baleària col·labora amb Pelagicus i el curs i ofereix 10 beques de desplaçament gratuït entre Balears (totes les illes) i Catalunya amb els seus veixells per tal que persones interessades que visquin a les Illes Balears puguin desplaçar-se gratuïtament a Catalunya i puguin assistir al curs. Així mateix, ofereix una bonificació del 70% del preu de la matrícula d'inscripció del curs de dissabte. A banda de les 10 persones es podrà embarcar un màxim de dos vehicles també per facilitar el desplaçament al delta de l'Ebre.

Aquelles persones que hi estigueu interessades, envieu-nos un correu electrònic a pelagicuscat@gmail.com o info@pelagicus.cat i ens posarem en contacte amb vosaltres tan aviat com puguem. Pelagicus i Fundació Plegadis han arribat també a un acord per a facilitar allotjament a baix preu a les persones que ho desitgin i es vulguin desplaçar al curs. Una oportunitat única per a gaudir de l'avifauna hivernal del Delta de l'Ebre! Places limitades! Places exhaurint-se! no espereu a l'últim moment!

Extensió opcional diumenge 5.3.2023

DIUMENGE 5.3.2023

4 hores d’observació d’ocells aquàtics i marins pel delta de l’Ebre (09:00-13:00)
per acabar de cercar totes les famílies i grups de limícoles presents al delta i cercar les espèies més escasses 25 € públic en general 20 € estudiants

Crònica del curs d'ocells marins 2022

A la web teniu la crònica, amb fotos del curs 2022 en aquest cas sobre ocells marins i altres jornades pelàgiques celebrades el darrer any.

Política de reserva i cancel•lació

1. S’entendrà que les activitats queden contractades en el moment del pagament de l’import de l’activitat. 2. Es retornarà la totalitat dels diners pagats pel servei contractat en el cas de cancel•lació de l’activitat per part de Pelagicus, ja sigui per causes relacionades amb la meteorologia o per impossibilitat manifesta dels organitzadors/res de poder realitzar l’activitat. 3. Si l’alumne inicia l’activitat però no l’acaba per motius aliens a l’organització no hi haurà reemborsament de l’import de la matrícula. 4. En el cas d’haver-se inscrit i s’hagi realitzat el pagament, quan no es pugui realitzar l’activitat pagada per motius aliens a l’organització i vingui per part del client , s’aplicarà la següent política de devolució de diners: a) Quan la cancel•lació tingui lloc amb més de 15 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 100%. b) Quan la cancel•lació es produeixi amb menys de 10 dies d’antelació a l’activitat es retornarà el 50%. Tanmateix, si l’activitat implica la contractació de serveis amb tercers no hi haurà dret d’indemnització d’aquesta part de la matrícula. c) Quan la cancel•lació es produeixi a menys de 24 hores l’import no es retornarà. Totes les devolucions de diners es faran via transferència bancària, al mateix compte que s’ha utilitzat per fer els pagaments. En cap cas es retornarà diners en metàl•lic. Si hagués comissions bancàries en aquestes devolucions, aniran a compte del client. La realització del pagament implica l’acceptació de les condicions anteriorment establertes.